Outlook 2009 negatief voor Infineon

Infineon heeft op 30 september zijn fiscale jaar 2008 zien aflopen en daarmee ook hun vierde kwartaal. Op 3 december heeft het Duitse technologiebedrijf hun cijfers bekend gemaakt. Analisten die een advies gegeven hebben over het aandeel Infineon na het persbericht, geven vooral houd- en verkoopadviezen.

Resultaten voor het vierde kwartaal
De opbrengsten van Infineon waren in het vierde kwartaal 1,153 miljoen euro, wat opeenvolgend een verhoging was van 12%. De verhoging wijst op een omzetverhoging voor zowel Communication Solutions en Automotive, Industrial en Multimarket segmenten. Exclusief effecten van valutaschommelingen, hoofdzakelijk tussen de dollar en de euro en acquisities, zijn de opbrengsten opeenvolgend met 10% gestegen en 4% jaar-over-jaar.

De EBIT van Infineon was in het vierde kwartaal 220 miljoen euro negatief, een daling van 291 miljoen euro ten opzichte van het positieve EBIT bedrag (71 miljoen euro) in het kwartaal daarvoor. In het vierde kwartaal heeft Infineon te maken gehad met nettolasten van 253 miljoen euro. In het vorige kwartaal maakte Infineon nog een EBIT van 41 miljoen euro, wat hoofdzakelijk te maken had met de verkoop van de Hard Disk Drive business. Infineon ’s totale segmentwinst onder de IFRS lag op 59 miljoen euro.

Het nettoverlies van continue operaties over het vierde kwartaal lag op 244 miljoen euro. Het nettoverlies in het vierde kwartaal van de groep lag op 763 miljoen euro.

Resultaten fiscaal jaar 2008
De opbrengsten over het volledige fiscale jaar 2008 was 4.321 miljoen euro ten opzichte van 4.074 miljoen in het voorgaande jaar. De EBIT over het volledige jaar 2008 was 48 miljoen euro negatief ten opzichte van 37 miljoen euro positief in het voorgaande jaar. De groep heeft een nettoverlies gerapporteerd van 3.122 miljoen euro. In het jaar 2007 werd er nog een verlies van 368 miljoen euro gemaakt.

Outlook voor 2009
Het zicht voor het fiscale jaar 2009 is zeer beperkt. Infineon gelooft dat een significante daling in globale halfgeleideropbrengsten van 2008 niet kan worden uitgesloten. Gebaseerd op de huidige voorspelling verwacht het bedrijf dat de totale opbrengsten voor Infineon in het fiscale jaar van 2009 met 15% zal dalen ten opzichte van het fiscale jaar 2008. Doordat de vraag globaal gezien zal verzwakken, worden er ook opbrengstdalingen voorzien in de Industrial en Multimarket, Chip Card en Security en Wireline Communications segmenten.

Halfgeleidermarkt zal volgend jaar instorten
Analisten verwachten dat de halfgeleidermarkt het behoorlijk zwaar gaat krijgen volgend jaar. Ze verwachten dat ongeveer in 2010 de markt weer op het niveau van 2008 zal belanden. De totale markt voor de fabricage van halfgeleiders zal dit jaar met ongeveer 28% krimpen, aldus de Semi Trade Group. Semi Trade Group, een handelsorganisatie voor de halfgeleiderindustrie verwacht dat in 2009 de omzet nog eens met 21% zal dalen. De assemblage en packaging van chips zal in 2009 een dieptepunt kennen. In 2008 is de vraag naar apparatuur voor de productie van chips sterk afgenomen in de landen; Taiwan, China, Zuid-Korea en Japan. In Europa zal de vraag zich enigszins herstellen in 2009, wat niet opgaat voor Japan en de Verenigde Staten waar de daling zich sterker voort zal zetten.

De Nederlandse bedrijven die veel last hier van zullen krijgen zijn ASML , ASM International , Philips door onder meer NXP en BE Semiconductors. Andere wereldwijde bedrijven die hier veel last van zullen krijgen zijn bijvoorbeeld: Intel , Nvidia Corporation en Applied Materials . Deze bedrijven zullen in 2009 een zwaar jaar tegemoet gaan.

Analisten stellen Infineon bij
Het aandeel Infineon heeft in totaal 30 adviezen toebedeeld gekregen van analisten. Hiervan zijn er 9 koop-, 9 houd- en 12 verkoopadviezen. Dit resulteert in een neutrale tot licht negatieve consensus, met een rating van 2.5 ster van de 5. De slotkoers stond gisteren op 1 euro, terwijl analisten een gemiddeld koersdoel van 3.55 euro geven.

Na het persbericht hebben 11 analisten een advies afgegeven. Hiervan zijn er 5 verkoop-, 4 houd- en 2 koopadviezen. Het gemiddelde koersdoel van deze 11 adviezen ligt rond de 1.11 euro. Het momemtum van het aandeel is dan ook aan te merken als negatief. Van deze recente adviezen zijn ook veel koersdoel verlagingen doorgevoerd. Deutsche bank voert op dit moment de lijst aan met het laagste koersdoel (0.60 euro) wat gegeven is voor Infineon .