Wal Mart Stores houdt voeten droog

Van de aandelen van de Amerikaanse hoofdindex (Dow 30) is er maar één aandeel dat in de plus staat; het Amerikaanse Wal Mart Stores. De mega supermarktketen laat dit jaar een forse plus van rond de 11% rendement zien. Alle andere indexgenoten steken sterk af bij dit positieve rendement. Analisten zijn al tijden zeer lovend over het aandeel; Wal Mart Stores heeft dan ook al tijden de hoogste rating van de Amerikaanse hoofdfondsen. Voor het aandeel staat slechts 1 verkoopadvies uit.

Door de recent gestegen beurskoers is het gestegen dividend per aandeel ook al ingeprijsd in de beurskoers. De laatste jaren is het dividendrendement op het aandeel niet spectaculair en schommelde rond de 1,40%. Ook voor 2008 en 2009 wordt door de markt op een dito dividendrendement gerekend. Ook Wal Mart Stores’ koers/winst-verhoudingen zijn de laatste jaren zeer inelastisch. Deze ratio schommelden in het recente verleden meestal rond de 17. Beleggers waarderen het aandeel blijkbaar sterk als een waardeaandeel.

De bovenstaande tabel toont de Amerikaanse hoofdfondsen oplopend gesorteerd op basis van hun rendementen dit jaar. Te zien is dat Wal Mart Stores het enige bedrijf is dat in de plus staat. De rendementen van de overige bedrijven zijn zeer negatief. Het kleine minnetje van McDonald’s valt nog erg mee in vergelijking met de rest van de bedrijven. In de onderstaande tabel staan de bedrijven met de meest negatieve rendementen (oplopend gesorteerd op basis van hun rendementen). Niet geheel verassend staat General Motors bovenaan. Dit bedrijf maakt al tijden verliezen en analisten zijn daarom ook zeer bevreesd over het voorbestaan van het bedrijf. De Analist-rating voor het aandeel is dan ook al tijden zeer negatief. Daarnaast zijn het vooral de financials die harde klappen hebben gekregen. De rendementen van Citigroup , Bank of America (BOA) en American Express zijn zeer negatief.


De waarderingen voor de Dow 30 hoofdfondsen zijn uiteraard een stuk lager door de gedaalde beurskoersen. Qua koers/winst-verhoudingen zijn er nu geen excessen meer waar te nemen. De gemiddelde koers/winst-verhouding ligt op het moment van schrijven (begin december 2008) rond de 16. Dit is bijna in lijn met het historische gemiddelde van 15. De geprognotiseerde dividendrendementen zijn voor de losers (de onderste tabel) zeer fors. Uiteraard zijn dit de ceteris paribus rendementen; uitgaande van de huidige beurskoers en het verwachte nominale dividend per aandeel. De geprognotiseerde dividendrendementen voor de winners zijn beduidend lager; dit komt uiteraard door de relatief hogere beurskoersen.