RBS wordt gedowngrade door analisten

Het aandeel RBS heeft het zwaar te verduren de laatste tijd. Voor het aandeel worden veel verkoopen afgegeven en koersdoelen worden neerwaarts bijgesteld. De meeste analisten hebben hun taxaties voor het aandeel voor 2008 en 2009 neerwaarts moeten bijstellen. Hier uit resulteerden diverse downgrades waardoor de consensus over het aandeel flink afgenomen is. Voor de komende jaren rekenen de analisten ook niet meer op dividendbetalingen. Dit jaar behoort het FTSE -100 aandeel tot de top van underpeformers. Dit jaar heeft het aandeel rond de 85% van haar waarde verloren.

De Bank of England heeft aangegeven dat het risico op een recessie zoals in de jaren ’90 aanzienlijk is. Volgens de Bank of England hebben de Engelse banken snel meer geld nodig. In de markt wordt gevreesd voor verdere afboekingen op diverse RBS -portefeuilles. Vooral de onderdelen Structured Finance en Vastgoed kunnen nog forse afboekingen krijgen zo wordt in de media geschreven. De algemene economische stemming in Engeland heeft uiteraard ook geen goede invloed op de positie van RBS zo stellen veel analisten.

NCB Stock Brokers downgrade RBS naar sell
Analist Willis van het Ierse NCB Stock Brokers heeft zijn taxaties voor het aandeel neerwaarts bijgesteld. Dit heeft hij vooral gestoeld op de dreiging van het sterk gestegen aantal slechte leningen. Tevens verwacht Willis dat de Engelse economie in een recessie kan belanden. RBS zou hierdoor in de rode cijfers kunnen komen. Het aandeel noteert op een discount ten opzichte van haar NAV (net asset value) maar deze discount zou snel kunnen vervliegen door eventuele afschrijvingen in Q4 op de Structured Finance exposures.