Stichting claimt bijna 5 miljard euro van Apple namens Europese consumenten

Apple drijft de prijzen van betaalde apps en van aankopen binnen apps op over de rug van tientallen miljoenen Europese consumenten. De Nederlandse Stichting Consumer Competition Claims dient een collectieve schadeclaim van bijna 5 miljard euro in tegen Apple . Dit doet zij namens bezitters van iPhones en iPads die vanaf september 2019 in de EU een betaalde app kochten of binnen een app aankopen hebben gedaan.

De zaak wordt namens de gedupeerden door de stichting aangespannen bij de Rechtbank Amsterdam. Daarnaast eist de stichting dat de rechter Apple dwingt te stoppen met haar onwettige gedrag.

Apple maakt misbruik van haar machtspositie

Volgens de eis heeft Apple bepaalde stappen gezet waardoor het voor bezitters van iPhones en iPads alleen mogelijk is om apps te kopen via de Apple App Store. Deze aankopen kunnen alleen worden betaald via Apple 's eigen betaaldienst Apple IAP. Omdat gebruikers geen ander platform kunnen gebruiken om apps te kopen en in-app aankopen te doen, heeft Apple een marktplaats gecreëerd waarover het bedrijf de volledige controle heeft. Consumenten kunnen geen apps – zoals Minecraft, Angry Birds, Baby Monitor 3G, Moofer, MyFitnessPal en CandyCrush – op hun iPhone of iPad kopen zonder gebruik te maken van het betaalplatform van Apple .

Apple heeft misbruik gemaakt van haar machtspositie door app-ontwikkelaars buitensporige commissies van tot 30% in rekening te brengen – een commissie die volgens experts zes keer hoger ligt dan wanneer er sprake zou zijn van gewone concurrentie. App-ontwikkelaars zien zich gedwongen om de hogere kosten die veroorzaakt worden door Apple 's monopolistische praktijken en onbillijke voorwaarden door te berekenen aan de consument. Door het machtsmisbruik is de schadepost voor consumenten in de EU reeds opgelopen tot bijna 5 miljard euro. Dit bedrag is exclusief gederfde rente.

Geld moet terug naar consument

De Stichting Consumer Competition Claims is een non-profit consumentenorganisatie die opkomt voor consumenten die de dupe zijn van oneerlijke handelspraktijken en schadevergoeding voor hen vordert. Het bestuur en de raad van toezicht bestaan uit experts op het gebied van (mededingings)recht en financiën.

Bert Heikens, voorzitter van de stichting: "We gaan het opnemen tegen Apple omdat het overduidelijk is dat het techbedrijf al ruim tien jaar misbruik maakt van haar dominante marktpositie. Apple heeft consumenten in de hele EU financieel behoorlijk gedupeerd. Dit is precies het soort consumentenzaken waar onze stichting voor in het leven is geroepen."

De Nederlandse stichting heeft voor het aanspannen van de zaak het internationale advocatenkantoor Scott+Scott in de arm genomen. Scott+Scott is in Nederland gespecialiseerd in het bijstaan van slachtoffers van economisch machtsmisbruik.

David Scott, managing partner van Scott+Scott: "Het doet ons goed dat de stichting ons advocatenkantoor inschakelt om verhaal te halen bij Apple ."

Damiën Berkhout, partner in het Nederlandse kantoor van Scott + Scott: " Apple handelt in strijd met de concurrentieregels. De prijzen die Apple de consument oplegt, zijn voor het bedrijf een pure goudmijn. En dat over de rug van de consument. We eisen via de rechter dat Apple de financiële schade die het bedrijf tientallen miljoenen consumenten in de EU heeft toegebracht, compenseert." Alle kosten die voor deze zaak worden gemaakt, worden gefinancierd door Hereford Litigation, een derde partij die gespecialiseerd is in het financieren van massa-claims overal ter wereld.

Europese consumenten kunnen zich nu aanmelden

De stichting roept consumenten op die sinds 1 september 2009 een app hebben gekocht in de Apple App Store of binnen een app iets hebben aangeschaft, om zich aan te melden voor de massa-claim via https://nl.consumercompetitionclaims.com/.

Heikens: "We roepen gedupeerde consumenten op om zich gratis bij ons aan te sluiten door op de website hun gegevens in te vullen. Zo kunnen ze ervan uitgaan dat, als Apple gedwongen wordt om een schadevergoeding uit te keren, zij het geld ontvangen waar ze recht op hebben."