BMW verkoop daalt, Duitse economie krimpt

De grootste economie van Europa, Duitsland verwacht dat het in 2009 zal gaan krimpen met 0,8%. De Duitse regering heeft dit afgelopen vrijdag bekend gemaakt. Naast het nieuws dat de Duitse economie gaat krimpen heeft het eveneens Duitse BMW bekend gemaakt dat het in november veel minder auto’s heeft verkocht. De autofabrikant maakte dit vrijdag bekend middels een persbericht.

Duitsland
De Duitse regering gaf eerder al aan een recessie te verwachten in 2009, maar gaf hierbij nog geen cijfers en statistieken. De Duitse centrale bank verwacht dat in 2010 de economie in het land zich zal gaan herstellen met een groei van circa 1,2%. De Duitse minister van Financiën, Peer Steinbrück waarschuwde dat in het slechtste geval het bruto binnenlands product ( BBP ) met 1% zou kunnen dalen in 2009.

BMW
De Duitse autofabrikant BMW heeft het aantal verkopen vorige maand met 26% zien afnemen, als gevolg van de wereldwijde recessie. BMW is de grootste fabrikant van luxe wagens ter wereld.

BMW zag het aantal verkopen in november dalen tot een niveau van 96.570 voertuigen tegenover 129.459 voertuigen in dezelfde periode vorig jaar. BMW eigenaar van onder meer Mini en Rolls-Royce zag in de afgelopen 11 maanden de verkopen met 1,8% afnemen tot 1,32 miljoen voertuigen.

Afgelopen maand werden er 26% minder BMW ’s verkocht. Het aantal verkochte Mini’s groeide met 7,6% en de verkopen van Rolls-Royce stegen met 29%. De motorenverkoop nam 3,5% af.

Consensus BMW
Het aandeel BMW krijgt door analisten 20 koop- en 13 houdadviezen toebedeeld. Daarnaast heeft BMW 15 verkoopadviezen gekregen van analisten. Laatst afgegeven advies was afkomstig van Credit Suisse welke een koopadvies toebedeelde. Het gemiddelde koersdoel van BMW is 29,72 euro.

De consensus van analisten over de winst per aandeel BMW voor 2009 is 1,91 euro. BMW keert een dividend uit van 1,08 euro aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten uitgekomen op 10,49.