Tesco ziet winst dalen en stoot Amerikaanse activiteiten af

Het supermarktconcern Tesco maakte woensdag bekend dat het stopt met zijn verlieslatende activiteiten in de VS. Dit zorgt voor een forse afschrijving bij de grootste retailer van het Verenigd Koninkrijk, maar biedt ook kansen voor andere supermarktconcerns als Ahold om hun positie in de VS te versterken. Verwacht mag worden dat analisten hun taxaties zullen verlagen.

Winstdaling

Tesco zag in voor het eerst in 20 jaar de jaarwinst dalen, wat volledig te wijten was aan de slecht presterende activiteiten in de VS. De winst voor belastingen kwam over het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 15 februari, uit op 1,96 miljard Britse pond. Dit betekende een daling van 51,5% ten opzichte van het voorgaande boekjaar.

’Fresh
Complex Fresh & Easy

Mede daarom heeft het bedrijf besloten om zich volledig uit de VS terug te trekken. Fresh & Easy, dat 199 winkels heeft met 5.000 medewerkers, heeft sinds zijn lancering in 2007 in totaal 1 miljard Britse pond aan investeringen ontvangen van Tesco . Het wist echter nooit een winst te realiseren in een markt waar het de strijd moest aangaan met onder meer Whole Foods Market en Wal-Mart Stores . Uiteindelijk droeg Fresh & Easy slechts voor 1% bij aan de totale groepsopbrengsten van Tesco .

Vanwege het afstoten van de Amerikaanse activiteiten schrijft Tesco hier 1,5 miljard dollar op af. Verder heeft de Britse retailer 800 miljoen Britse pond afgeschreven op zijn bezittingen in het Verenigd Koninkrijk, terwijl op de activiteiten in Polen, Tsjechië en Turkije een half miljoen pond is afgeschreven.

Met de koerswijziging verwacht Tesco nu dat het een enkelcijferige winstgroei gaat realiseren, terwijl de dividendgroei in lijn komt te liggen van de onderliggende opbrengsten.

Kansen voor supermarktconcerns

Doordat Tesco zich terugtrekt van de Amerikaanse markt biedt dit kansen voor andere supermarktconcerns om hun positie te versterken. Eind februari werd al duidelijk dat Ahold zou azen op een overname in de VS, waarbij Harris Teeter als meest waarschijnlijke kandidaat werd genoemd. Vooralsnog is hier geen duidelijkheid over, maar het geeft wel aan dat de Nederlanders nog voldoende potentie in de VS zien.

Consensus

De consensus is voor het aandeel vooralsnog positief, gezien de 11 koopadviezen die er voor het aandeel uitstaan tegenover de 4 houd- en 4 verkoopadviezen. Afgewacht moet worden hoe analisten gaan reageren op de winstdaling en het afstoten van de Amerikaanse activiteiten.

Naar aanleiding van het nieuws stond de koers van het aandeel Tesco onder druk en daalde deze met 2,8%, waarmee marktwaarde van het bedrijf nog circa 30 miljard Britse pond is.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 385,76 Britse pond, wat bijna gelijk is aan de huidige koers van het aandeel. Op het huidige niveau vinden analisten Tesco echter eerlijk gewaardeerd.