3M schrapt banen en CEO Merrill Lynch geen bonus

Het Amerikaanse 3M bekend van de gele Post-it papiertjes en Scotch plakband heeft in het vierde kwartaal 1800 banen geschrapt wegens de wereldwijde kredietcrisis die al veel bedrijven heeft verplicht tot het nemen van sancties. Het Amerikaanse concern stelde daarnaast zijn winstverwachting over het jaar 2008 naar beneden bij. Verder ziet de CEO van Merrill Lynch af van zijn bonus voor dit jaar.

Snijden personeelsbestand
De meeste banen verdwenen vooralsnog in de Verenigde Staten, West-Europa en Japan aldus de huidige CEO van 3M , George Buckley. De maatregelen moeten het bedrijf een kostenbesparing van 170 miljoen dollar opleveren in 2009. CEO Buckley; “Gedurende deze moeilijke economische omstandigheden blijven wij aggressief onze kosten beheren”. 3M gaat er voor 2008 van uit dat het een winst per aandeel van 5,10 tot 5,15 dollar zal behalen. Eerder ging het Amerikaanse bedrijf uit van een winst per aandeel tussen de 5,40 en 5,48 dollar.

Consensus 3M
Het aandeel 3M krijgt door analisten 6 koop- en 7 houdadviezen toebedeeld. Daarnaast heeft 3M 2 verkoopadviezen gekregen van analisten. Laatst afgegeven advies was afkomstig van het Zwitserse UBS welke een koopadvies toebedeelde. Het gemiddelde koersdoel van 3M is 66,60 dollar.

De consensus van analisten over de winst per aandeel 3M voor 2009 is 5,50 dollar. 3M keert een dividend uit van 2,12 dollar aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten uitgekomen op 10,21.

Merrill Lynch
De CEO van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch, John Thain ziet af van zijn bonus voor 2008. Met de bonus zou een bedrag van rond de 5 a 10 miljoen dollar gemoeid zijn. Eerder meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dat Thain zijn bonus voor 2008 opeiste. Dit leidde tot veel rumoer onder de Amerikaanse bevolking gezien de problemen die er nu zijn in de Amerikaanse bankensector.

Merrill Lynch kwam in september in de problemen door de kredietcrisis en besloot Merrill Lynch zichzelf te verkopen aan Bank of America .