TomTom afgelopen dagen fors gestegen

De afgelopen dagen is het aandeel TomTom , bekend van de navigatiesystemen fors gestegen. Reden hiervoor is tot dusver onbekend. Analist Martijn den Drijver van SNS Securities kwam enkele dagen geleden met een advies voor TomTom en zette TomTom van “reduce” naar “buy”. Het koersdoel van het aandeel TomTom werd op 7,30 gezet. TomTom sloot de afgelopen dagen diverse deals met o.a. Vodafone en Ortec. Verder werd er vandaag door TomTom bekend gemaakt dat dochter TeleAtlas een samenwerkingsverband heeft gesloten met het Zuid-Koreaanse Hyundai.

Kopen
Zoals gezegd verhoogde de analist van SNS Securities het aandeel TomTom naar een koopadvies met een koersdoel van 7,30 euro. Analist Den Drijver denkt dat het aandeel TomTom in de eerste helft van 2009 zal gaan stijgen vooruitlopend op een economisch herstel in het vierde kwartaal van 2009. Verder meldde de analist dat bij de huidige waardering van TomTom de kans op een verdere koersdaling gering is.

Voordat het advies werd afgegeven stond de koers van het aandeel TomTom op 4,00 euro. Na het advies op 9 december stond de koers van het aandeel TomTom de dag erna op 10 december op een koers van 4,61 euro. Inmiddels staat TomTom weer fors hoger op de AEX - Index en noteert het aandeel rond de 5,80 euro (+11%)

De afgelopen week zijn er diverse adviezen afgegeven voor het aandeel TomTom , hieronder een schematisch overzicht van alle door analisten afgegeven adviezen.

Meest recente adviezen TomTom
9 december 2008 – SNS Securities “buy” 7,30 euro
1 december 2008 – Die aktien-boerse “buy” 8,00 euro
7 november 2008 – Keijser Capital “hold” 8.00 euro
6 november 2008 – Iris Research “sell”
6 november 2008 - Petercam “sell” 6,50 euro
29 oktober 2008 - Goldman Sachs “sell” 5,50 euro
29 oktober 2008 - BNP Paribas “sell” 4,50 euro
29 oktober 2008 - Société Générale “sell” 4,00 euro

Bovenstaand overzicht geeft duidelijk weer dat er eind oktober veel verkoopadviezen werden toebedeeld voor het aandeel TomTom . Begin december is er een ander beeld te zien. Het Duitse aktien-boerse kwam als eerste met een koopadvies met als koersdoel van 8 euro. SNS Securities volgde niet veel later met een koopadvies waarbij het koersdoel op 7,30 euro werd gezet.

Vodafone & Portugal
TomTom maakte dinsdag al bekend dat het met het Britse Vodafone zijn High Definition Traffic in de tweede helft van 2009 in Portugal gaat introduceren. Diverse kenners zijn van mening dat dit een primeur is voor Portugal aangezien de meeste automobilisten daar geen actuele verkeersinformatie ontvangen.

HD-traffic van TomTom wordt 7 dagen in de week 24 uur per dag voorzien van de meest actuele informatie. De database wordt o.a. voorzien van belgedrag data van klanten van Vodafone die zich op de weg bevinden. Eerder was HD Traffic al verkrijgbaar in Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Nog voor het einde van 2008 zullen Duitsland en Zwitserland volgen. TomTom verwacht door gebruik te maken van HD Traffic Live dat automobilisten brandstof kunnen besparen en verkorting van de rijtijd kunnen realiseren.

Ortec
TomTom heeft gisteren bekend gemaakt dat het een overeenkomst heeft gesloten met softwarebedrijf Ortec. Het Nederlandse bedrijf heeft een samenwerkingsverband getekend wat inhoudt dat het navigatiesysteem TomTom Work gekoppeld wordt aan de software van Ortec die o.a. de (route)planning en leveringsschema’s van organisaties aanstuurt. Daarnaast zorgt het systeem ervoor dat chauffeurs specifieke informatie binnenkrijgen zoals afmetingen en wegenbelastingen. Momenteel rijden er 150.000 vrachtwagens rond die gebruik maken van de software van Ortec. Het softwarebedrijf Ortec maakt software voor het SAP AG platform.

Samenwerkingsverband Hyundai
Dochter van TomTom , kaartenmaker TeleAtlas maakte vandaag bekend dat het een samenwerkingsverband heeft gesloten met de Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai. In de overeenkomst is het de bedoeling dat TeleAtlas kaarten gaat leveren met alle Hyundai locaties erop waardoor klanten van Hyundai gemakkelijker bij de dichtstbijzijnde Hyundai garage kunnen komen. Dit kan zowel via het navigatiesysteem als met de mobiele telefoon. Daarnaast maakte Tele Atlas bekend dat het bedrijf wereldwijd 125 banen gaat schrappen. In België zullen er 19 banen verloren gaan.

Feestdagen verkopen hoger
CEO van TomTom , Harold Goddijn meldde eerder al dat de verkopen van TomTom op lijn lagen met de verwachtingen van het bedrijf. De verkopen voor het sinterklaas feest waren 3% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Voorlopig is het afwachten wat de kerstverkopen hebben gedaan.

Jaarcijfers 2008
TomTom komt op 24 februari 2009 met de jaarcijfers en de cijfers over het vierde kwartaal van 2008. Dan zal duidelijk worden hoe TomTom er voor staat.