Bank of America schrapt 30.000 banen

De op twee na grootste bank in de Verenigde Staten, Bank of America gaat de komende drie jaar 30.000 tot 35.000 mensen ontslaan om kosten te besparen nadat het in grote problemen is gekomen door de overname van Merrill Lynch en de verslechterende economische omstandigheden. Bank of America nam Merrill Lynch afgelopen september over nadat de zakenbank in grote problemen was gekomen door de kredietcrisis. Bank of America meldde dit gisteren kort na het sluiten van de Amerikaanse beurs middels een persbericht

Voorlopige cijfers
De intentie om 30.000 – 35.000 mensen te ontslaan is op basis van voorlopige ramingen. De exacte details over het totale aantal ontslagen werknemers wordt in de loop van 2009 bekend gemaakt. Bank of America en Merrill Lynch zijn werkgevers van 307.000 personen waarvan er 60.000 bij Merrill Lynch in New York werken. Woordvoerder Scott Silvestri van Bank of America zei dat een aanzienlijke meerderheid van het personeel wordt ontslagen.

Alle divisies van het bedrijf zullen getroffen worden door de reorganisatie binnen Bank of America . “Dit zal niet alleen de gehele bank treffen, maar ook het Investment Bank gedeelte” aldus Plath, professor aan de Universiteit van North-Carolina.

Merrill Lynch
Bank of America nam afgelopen september het eveneens Amerikaanse Merrill Lynch over voor 44 miljard dollar. Merrill Lynch kwam afgelopen september in grote problemen en dreigde om te gaan vallen. In tegenstelling tot Merrill Lynch ging voor Lehman Brothers het licht uit en ging failliet. In november maakte Citigroup al bekend dat het 50.000 banen gaat schrappen om kosten te besparen om door de kredietcrisis heen te komen. Door de acquisitie van Bank of America is het de op twee na grootste bank van de Verenigde Staten geworden. Bank of America dient alleen JPMorgan Chase&Co en Citigroup voor zich te dulden.

Als gevolg van de maatregelen van Bank of America daalde het aandeel gisteren met 11% tot een niveau 14,91 dollar op de Dow Jones Index .