Tesco heeft het moeilijk

Net als Ahold maakte Tesco deze week middels een bericht bekend hoe de omzet over de afgelopen maanden is verlopen. Waar de markt echter tevreden was met de prestaties van het Nederlandse supermarktconcern, heerste er vooral teleurstelling over de resultaten van zijn Britse tegenstrever. Het gevolg is dat analisten hun taxaties voor Tesco hebben bijgesteld.

Tesco zag weliswaar in het eerste kwartaal de omzet stijgen met 2,7%, maar op basis van een gelijk aantal winkels in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Azië was er sprake van een daling. Tussen november en februari namen de verkopen met 0,5%, wat daarmee de sterkste groei in twee jaar tijd was, maar Britse winkels die langer dan een jaar open zijn zagen de omzet met 1% dalen in de dertien weken tot 25 mei. Dit vormde voor beleggers een teleurstelling.

Daarbij is de markt niet gerust op de strategie voor de langere termijn, waarbij de focus komt te liggen op het Verenigd Koninkrijk en internationale activiteiten worden afgebouwd. Zelf is Tesco daarbij te spreken over zijn nieuwe prijsstrategie, maar afgewacht moet worden of dit ook over een langere periode het gewenste effect heeft.

Neerwaarts risico

De analisten van ABN AMRO zien op korte termijn een neerwaarts risico voor het aandeel. Zo blijven de Europese marktomstandigheden moeilijk door de forse concurrentie, vooral online. Daarnaast zal de nieuwe strategie drukken op de kortetermijn resultaten.

Voor de langere termijn houden de analisten vertrouwen in het aandeel, omdat zij denken dat de schaalgrootte en aantrekkelijke bezittingen Tesco een voorsprong geeft op de concurrentie. Voorlopig houdt ABN AMRO vast aan zijn houdadvies voor het aandeel.

Koersdoel verlaagd

Exane BNP Paribas heeft zijn koersdoel voor Tesco verlaagd van 375 naar 365 pence. De zwakke eerstekwartaalcijfers hebben volgens analist John Kershaw de positieve uitspraken van enkele weken geleden volledig onderuit gehaald.

De analist gaat ervan uit dat de winstmarges in het Verenigd Koninkrijk redelijk zeker zijn. Voor de langere termijn is Kershaw echter sceptisch en daarom heeft hij zijn prognose voor de winst per aandeel verlaagd met 2%. Het advies is blijven staan op ‘neutral’.

Ook S&P Capital heeft zijn koersdoel voor Tesco verlaagd. De analisten hebben het koersdoel verlaagd met 10 pence tot 380 pence omdat de eerstekwartaalcijfers in hun ogen ongewoon zwak waren. Daarnaast hebben de analisten hun verwachtingen voor de komende periode verlaagd, waarbij zij verwachten dat buiten het Verenigd Koninkrijk alle andere regio’s waar in Tesco actief is een omzet- en margedaling zullen laten zien. Desondanks blijft het advies gehandhaafd op ‘buy’.

Consensus

Vooralsnog is de consensus voor Tesco licht positief. Er staan 10 koop-, 6 houd- en 6 verkoopadviezen uit. Daarbij zien analisten met een gemiddeld koersdoel van 375,90 Britse pence nog een opwaarts potentieel van bijna 9%.