Sterke consensus voor Fugro

Fugro heeft onlangs in zijn tradingsupdate laten weten dat zij de nettowinst in 2008 licht opwaarts hebben bijgesteld. De nettowinst zal naar verwachting uitkomen op een bedrag van 275 miljoen euro, wat een stijging is van 27% ten opzichte van de nettowinst in het jaar 2007. De eerder geraamde winst was vastgesteld op een bedrag van 270 miljoen euro. De nettowinstmarge bedraagt 13%, wat een stijging is van 1% ten opzichte van het vorige jaar.

Geheel 2008
In geheel 2008 verwacht Fugro dat zij een omzet zullen behalen van 2,1 miljard euro. Dat is bijna een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar. In het jaar 2008 zal er waarschijnlijk een negatief valuta effect plaatsvinden van ongeveer 7%. Dit komt mede door de gemiddeld lage koers van de US dollar en het Britse pond ten opzichte van de euro. Grotendeels zal dit valuta effectverlies gecompenseerd worden door omzettoenames uit overnames van rond de 4%. De divisie Geoscience heeft de sterkste toename geleverd in omzet en resultaat.

De vraag naar de diensten van Fugro bleven evenals in het eerste halfjaar hoog. Dit resulteert zich in een orderportefeuille die goed gevuld is voor de komende periode. In volume is de portefeuille 20% toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Overigens houdt Fugro wel rekening met de negatieve effecten van de aanhoudend lagere prijzen van olie en minerale grondstoffen. Projecten die uitstaan bij kleinere opdrachtgevers in de olie- en gasindustrie zullen vertraging oplopen. Hierbij blijven de belangrijkste opdrachtgevers van Fugro , de grote oliemaatschappijen investeren in nieuwe wingebieden voor eventuele productie op lange termijn.

Outlook
De activiteiten in Brazilië ontwikkelen zich voorspoedig, mede door recente toekenning van een aantal opdrachten voor Petrobras:
- een driejarige contractverlenging voor twee ROV’s (Remotely Operated Vehicles) voor installatie- en onderhoudswerk in de Santos en Campos Basins tot 3.000 meter waterdiepte;
- ROV support aan boord van zes boorinstallaties voor een periode van twee tot vijf jaar;
- een driejarige contractverlenging voor duikwerkzaamheden bij onderhoud aan installaties.

Fugro .jpg align=right> Tevens heeft Fugro een overeenstemming bereikt om GEO LLC over te nemen. De onderneming heeft zich gespecialiseerd in geotechnisch en geofysisch onderzoek om nieuwe olie- en gasvelden te vinden op zee. Samen met de bovenstaande aangekondigde contracten voor Petrobras en andere internationale oliemaatschappijen voor werkzaamheden op zee, hebben de bovengenoemde contracten een waarde van ongeveer 270 miljoen euro voor in de komende jaren uit te voeren werk in Brazilië.

Analisten
Het aandeel krijgt in totaal 19 adviezen toebedeeld. Hiervan zijn er 17 koopadviezen. Het aandeel krijgt ook 1 houd- en 1 verkoopadvies. De rating van het aandeel staat op 4,5 ster van de 5 en een consensus die overduidelijk zeer positief is. De slotkoers noteerde gisteren 22 euro, terwijl er een gemiddeld koersdoel wordt gegeven van 38,38 euro.

De laatste adviezen na de tradingsupdate

● Rabo Securities – blijft bij koopadvies – koersdoel van 66 naar 37 euro
Ageas Bank – blijft bij een koopadvies - koersdoel van 45 naar 35 euro
● Beleggers Belangen – blijft bij een koopadvies – geeft geen koersdoel
● ING Fin. Markets – blijft bij een koopadvies – koersdoel van 74 naar 28 euro
● Kepler Research – blijft bij een koopadvies – koersdoel van 65 naar 40 euro
UBS – blijft bij een koopadvies – koersdoel van 33 naar 28 euro
CA Chevreux – blijft bij een koopadvies – koersdoel van 30 euro
Goldman Sachs – blijft bij een verkoopadvies – koersdoel van 31 naar 24 euro

Alle 8 bovenstaande analisten blijven bij hun advies. Van 6 analisten zijn de koersdoelen naar beneden bijgesteld. Het gemiddelde koersdoel van deze recentste 8 adviezen ligt op een bedrag van 31.71 euro. Dit ligt nog steeds ruim boven de koers van het aandeel, maar toch ongeveer 17,5% lager dan het gemiddelde koersdoel van alle analisten.