Air-France KLM bijna rond met Alitalia

Air-France gaat door met de overname van het Italiaanse Alitalia. De bedoeling is dat er nog voor de kerstdagen duidelijkheid komt en de deal wordt afgerond. Binnen de directie van Air-France Air France-KLM was allang duidelijk dat het een belang van 15-25% neemt in het nieuwe Alitalia. De deal was al eerder beklonken, maar werd bemoeilijkt door een dreiging van stakingen en politieke tegenstand. Eerder nam Air-France Air France-KLM al het Nederlandse Martinair over.

Strategisch belang
De Italiaanse passagiers- en vrachtmarkt en de luchthavens van Rome en Milaan zijn van grote economische en strategische betekenis voor Air-France Air France-KLM . Het Italiaanse consortium Compagnia Aerea Italiana (CAI), een groep investeerders die Alitalia redde, kondigde eerder al voor begin december vluchten aan van de nieuwe maatschappij. Maar omdat de CAI-investeerders niet tijdig het geld op tafel brachten, was de curator gedwongen tot vertraging.

Overtuigd
De Italiaanse investeerders zijn samen met de maatschappij Air One ervan overtuigd dat de doorstart welke 1,1 miljard euro kost gaat lukken. Topman Jean Cyril Spinetta liet weten dat Air France-KLM Air France-KLM 200 miljoen euro beschikbaar heeft voor Alitalia.

Sinds 12 december beschikt CAI over de meest levensvatbare onderdelen van het Italiaanse bedrijf en wil deze samenvoegen met het eerder overgenomen Air One. De bedoeling is dat het één grote Italiaanse luchtvaartmaatschappij wordt. Alitalia maakt al deel uit van de alliantie Skyteam waar Air-France Air France-KLM en het recent gefuseerde Delta -Northwest toebehoord.

Lufthansa
Niet alleen het Frans-Nederlandse Air-France Air France-KLM is in de race om Alitalia, maar ook het Duitse Lufthansa . Eerder meldde British Airways ook al interesse te hebben, maar haakte op een gegeven moment af.

Consensus Air-France Air France-KLM
Het aandeel Air-France Air France-KLM krijgt door analisten 8 koop-, 10 houd- en 8 verkoopadviezen. Het meest recente advies was afkomstig van het Amerikaanse Morgan Stanley welke een koersdoel op 15,00 euro toebedeelde. Het gemiddelde koersdoel van 12,84 euro.

De consensus van analisten over de winst per aandeel Air-France Air France-KLM is 1,18 euro. Het luchtvaartconcern keert een dividend van 0,38 euro uit aan haar aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten uitgekomen op 8,00.