General Motors vindt steun voldoende

Volgens GM CEO Rick Wagoner heeft het Amerikaanse autoconcern General Motors voorlopig voldoende steun gekregen om te kunnen overleven. Het bedrijf kan de komende 24 dagen een beroep doen op de noodkredieten ter waarde van 9,4 miljard dollar die beschikbaar gesteld zijn door de Amerikaanse president George W. Bush. Beleggers zijn echter nog niet gerust gesteld.

Kort van duur
Veel beleggers denken dat de maatregelen van de overheid slechts van korte duur zijn en dat General Motors alsnog failliet gaat. De koers van het aandeel General Motors zakte gisteren met 0,97 dollar naar een niveau van 3,52 dollar of -22%. Het betekende tegelijkertijd de grootste koersdaling van het aandeel General Motors in ruim een maand tijd. Het ter beschikking stellen van het kapitaal van de Amerikaanse auto-industrie moet ervoor zorgen dat deze industrie tot eind maart 2009 blijft draaien. In de tijd die hier tussen zit dient het Amerikaanse bedrijf orde op zaken te stellen.

Verkopen
Doordat General Motors maatregelen moet gaan nemen is het niet ondenkbaar dat het bedrijf enkele fabrieken gaat sluiten. Daarnaast worden er enkele merken die onder het concern van General Motors vallen verkocht. Hierbij valt te denken aan Hummer, Saab, Pontiac en Saturn.

Alsnog failliet
Kredietbeoordelaar Standard&Poors meldde dat de kans op een faillissement steeds meer toeneemt voor General Motors . General Motors gaf eerder al aan 18 miljard dollar nodig te hebben om uit de gevaren zone te komen waarin zij momenteel verkeren.

De huidige president George W. Bush had een toezegging gedaan waarbij de steun in 2 delen wordt gesplitst. Het ene deel ontvangt General Motors per 29 december en het tweede deel ontvangt het op 16 januari. Volgens de Republikeinse president moet dit voldoende zijn voor GM om te kunnen overleven totdat Obama het presidentschap per 20 januari overneemt. Mocht het Amerikaanse Congres vrijmaken dan kan General Motors rond 17 februari nog eens rekenen op 4 miljard dollar.