Cisco wordt concurrent van Philips

Het Amerikaanse Cisco Systems is vooral bekend als leverancier van netwerk- en communicatieproducten. Het netwerkconcern gaat echter de consumentenmarkt betreden met producten voor draadloze audio en video. Hierdoor wordt het zomaar een concurrent van onder meer Philips . Analisten zijn uitermate positief gestemd over het aandeel.

Consumentenmarkt
Op de Consumer Electronics Show (CES) die op 8 januari zal starten in Las Vegas zal Cisco zijn productlijn genaamd Wireless Home Audio aankondigen, welke zullen worden verkocht onder de naam van dochterbedrijf Linksys. Het systeem bevat onder meer een geïntegreerde versterker en, eveneens, een lcd en afstandbediening. Ook biedt Cisco de Player aan, waarmee bestaande geluidssystemen toegang tot digitale muziek kan worden verkregen. Verder kan het systeem uitgebreid worden met een speakerset, een externe controller met touchscreen en een dockingstation voor iPod-muziekspelers.

Het Nederlandse Philips is ook op deze markt actief met haar product genaamd Streamium. Philips wil zich echter steed meer focussen op de medische sector en minder op de consumentenmarkt. Ook het Zwitserse Logitech is geen onbekende in deze markt en kan zodoende nu gezien worden als concurrent voor Cisco.

Cisco had al langer het idee om zich meer op de consumentenmarkt te gaan richten. Het concern nam onder meer Kiss Technology over dat DVD-spelers, videorecorders en plasma-tv's met netwerktechnologie ontwikkelde. De draadloze audiomarkt is echter nieuw voor het Amerikaanse concern, welke trouwens nog lang niet bestempeld kan worden als massamarkt.

Sectorvergelijking
De consensus voor het aandeel is bijzonder positief. Er wordt slechts 1 verkoopadvies afgegeven, te weten door de analisten van Independent Research. Daartegenover staan 22 koop- en 16 houdadviezen.


Bron:Thomson Reuters

Omdat Cisco zich in een nieuwe sector zal gaan begeven is in de grafiek hieronder een vergelijking gemaakt met Philips en Logitech . In de grafiek staan de rendementen weergegeven van Cisco Systems (blauw), Philips (rood) en Logitech (groen) over het afgelopen jaar 2008.

Uit de grafiek komt duidelijk naar voren dat Cisco ten opzichte van Philips en Logitech de absolute outperformer is op basis van het rendement. Het aandeel heeft momenteel een rendement van -30%. Echter, dit is minder slecht dan Philips (-46%) en Logitech (-53%).

De grafiek laat zien dat er wellicht een correlatie is tussen Philips en Logitech . Vanaf eind april is in de grafiek duidelijk te zien dat de rendementen van beide aandelen gelijktijdig dalen. Daarnaast hebben beide aandelen nagenoeg hetzelfde rendement over deze periode. Pas vanaf eind oktober is te zien dat Logitech ten opzichte van Philips de underperformer is.