Marks & Spencer underperformer

Marks & Spencer maakte begin van dit jaar bekend dat het in de afgelopen drie maanden zijn omzet heeft zien dalen. Volgens het concern was dit te wijten aan de slechte verkopen in het Verenigd Koninkrijk. Het concern wist volgens eigen zeggen wel zijn marktaandeel te behouden. De consensus voor het aandeel blijft neutraal.

Daling groepsomzet
Mars & Spencer heeft in het afgelopen derde kwartaal van het boekjaar 2008/2009 de groepsomzet zien dalen met 1,2%. Dit maakte het concern 7 januari jongstleden bekend. De daling was volgens het concern te wijten aan de lagere verkopen in het Verenigd Koninkrijk. Hier daalde de omzet in de 13 weken tot 27 december 2008 met 3,4%. De identieke omzet nam in deze zelfde periode af met 7,1%. Hiertegenover stond een toename van 29% bij de online-verkopen en een groei van 26,9% in de internationale omzet.

Door goede resultaten in kinderkleding en lingerie stelt Marks & Spencer dat het zijn marktaandeel in het kledingsegment heeft weten te behouden.

Op 31 maart 2009 zal Marks & Spencer de omzetcijfers over het vierde kwartaal van het huidige boekjaar bekendmaken.

Banenreductie
Marks & Spencer ziet zich genoodzaakt tot het schrappen van 1230 banen na de slechte resultaten. Het gaat om 780 banen die verdwijnen bij winkels die worden gesloten. Op het hoofdkantoor zullen 450 mensen worden ontslagen wat 15% van het totaal is binnen het kantoor. In totaal zijn er wereldwijd 75.000 mensen werkzaam bij Marks & Spencer . De maatregelen zullen naar verwachting een besparing opleveren van 175 – 200 miljoen Britse pond.

Marks & Spencer is van mening dat het geen herfinancieringverplichtingen heeft voor de korte termijn en dat het zich wil blijven focussen op het continueren van de sterke financiële positie. De retailer stelt dat er in het huidige boekjaar niet meer dan 700 miljoen Brtise pond aan kapitaal zal worden geïnvesteerd en voor 2009-2010 niet meer dan 400 miljoen Britse pond.

Underperformer
Voor het aandeel zijn op dit moment 5 koop-, 11 houd- en 6 verkoopadviezen afgegeven. Hierdoor is de consensus voor het aandeel neutraal. De koers van het aandeel ligt al sinds eind juni 2008 tussen de 200 en 250 GBP.

In de onderstaande grafiek is het rendement van het aandeel Marks & Spencer vergeleken met dat van de FTSE 100 over het afgelopen jaar. De grafiek laat duidelijk zien dat het aandeel ten opzichte van de index een sinds juni 2008 tot heden een absolute underperformer is. Het aandeel noteert momenteel een rendement van bijna -42% tegenover -30% voor de FTSE 100.


Bron: Thomson Reuters