Correlaties Dow fondsen erg hoog

Per aandeel/bedrijf worden er willekeurig een paar nieuwspunten bekeken of deze waarde hebben voor de koers van het aandeel. Daarna wordt er gekeken naar het verloop van de koers na het bericht, gevolgd met een conclusie. In de grafieken hieronder zijn vergelijkingen te vinden in percentage daling/stijging van een aandeel met de Dow Jones Index . De blauwe lijnen geven de aandelen weer.03/10/2008: Commissie geeft American Express en Ageas toestemming om Alpha Card tot volwaardige joint venture om te vormen. Koers daalt de volgende dag met 2 dollar en daalt de volgende dagen tot ongeveer 23 dollar. American Express is een bedrijf die hard door de kredietcrisis is geraakt.
30/10/2008: American Express schrapt 7.000 banen, dit houdt een besparingsplan in van 1,8 miljard dollar. Het aandeel stijgt al vanaf de 27ste en deze trend gaat door tot 4 november.

Conclusie: Het aandeel American Express heeft een enorme daling meegemaakt door de kredietcrisis, door het nieuws van het besparingsplan leefde het aandeel iets op, om vervolgens weer te dalen. Het is te zien dat American Express meebeweegt met de koers van de Dow Jones .11/09/2008: Lehman brothers bood zichzelf te koop aan bij potentiële kopers, BOA was er een van. De prioriteit van de verkoop liep omhoog toen op 11 september het aandeel met 45% kelderde. Financiële bedrijven hebben een hoge correlatie. Het aandeel BOA daalt de volgende dag met bijna 8 euro.
15/09/2008: Merril Lynch wordt overgenomen door BOA voor 50 miljoen dollar. Het aandeel reageert op het bericht met enkele dalingen en stijgingen. Het is moeilijk te zeggen of de daling of stijging door de een bericht komt of door de wereldwijde crisis.
01/10/2008: BNP Paribas geeft aan de acquisitie van ‘ Bank of America ’s equity prime brokerage business’voltooid is. Het aandeel keldert de dagen daarop enorm, wat grotendeels te maken heeft met de kredietcrisis.

Conclusie: Bank of America zit/zat volop in de financiële crisis en is daarom moeilijk te zeggen of de stijgingen en dalingen komen door enkele positieve of meer negatieve berichten. BOA laat eind september stijgingen zien ten opzichte van de Dow Jones . Dit zal hoogst waarschijnlijk veroorzaakt zijn door berichten in het nieuws.

Citigroup .JPG>

29/09/2008: Citigroup zit in begin gesprekken om Wachovia over te nemen. Het aandeel stijgt in twee dagen van rond de 18 dollar naar bijna 23 dollar.
20/10/2008: Citigroup geeft aan 16 cent dividend te betalen per normaal aandeel op 26 november. 24/11/2008: Citigroup voegt 40 miljard dollar toe bij hun kapitaal door een overeenkomst met de US Treasury, Federal Reserve en de FDIC. Het aandeel steeg de opkomende dagen flink. Het aandeel daalde de dagen erop gestaags.

Conclusie: Het aandeel Citigroup steeg flink toen de berichten naar buiten kwamen dat er overname gesprekken waren met Wachovia, terwijl de Dow Jones daalde die dagen. Ook op de dag dat Citigroup 40 miljard kreeg van de US Treasury steeg het aandeel relatief veel sterken dan de Dow Jones . Door de kredietcrisis daalde de Dow Jones ook flink maar het aandeel Citigroup laat zien dat met actuele berichten een tegenovergestelde trend behaald kan worden.16/09/2008: De Treasury services van JP Morgan geeft aan dat zij hun plannen blootleggen om hun globale service capaciteiten te vergroten met meer dan 1 miljard dollar. Het aandeel vloog de volgende dagen omhoog. De Dow Jones steeg ook, maar heel weinig ten opzichte van het aandeel JP Morgan.
08/10/2008: De Bank of New York Mellon geeft aan dat zij een definitief contract hebben gesloten met JP Morgan om alle uitstaande aandelen van JP Morgan Trust Bank Limited over te nemen. Het aandeel leed net als de Dow Jones 6% van hun waarde in ten opzichte van 1 september.
17/11/2008: JP Morgan geeft aan dat zij van plan zijn om te snijden in het personeelsbestand. Het betreft duizenden banen wereldwijd. Het aandeel zakte in drie dagen tijd van 33 dollar naar 23 dollar.

Conclusie: Kijkend naar deze grafiek is dan weer mooi te zien dat een aandeel in deze periode veel minder gecorreleerd is met de Dow Jones . Het aandeel laat enorme koersschommelingen zien eind september, terwijl de Dow Jones langzaam in waarde daalt. Dit kan verklaard worden door actuele informatie of door beurssentimenten. De index en het aandeel staan in begin december wel bijna op hetzelfde percentage verlies van waarde ten opzichte van 1 september.