Correlaties Dow fondsen erg hoog

Per aandeel/bedrijf worden er willekeurig een paar nieuwspunten bekeken of deze waarde hebben voor de koers van het aandeel. Daarna wordt er gekeken naar het verloop van de koers na het bericht, gevolgd met een conclusie. In de grafieken hieronder zijn vergelijkingen te vinden in percentage daling/stijging van een aandeel met de Dow Jones Index . De blauwe lijnen geven de aandelen weer.09/09/2008: Boeing verklaart dat zij de acquisitie van Insitu Inc voltooid hebben. Het aandeel daalt ongeveer 5% de volgende dag. De vraag is of beleggers deze overname afkeurden of dat de daling door de markt kwam. 26/09/2008: Boeing geeft aan dat zij een overeenkomst hebben gesloten om Tapestry Solutions over te nemen. Het aandeel eindigde dezelfde dag ongeveer 2 % hoger.
22/10/2008: Boeing kwam deze dag met zijn derde kwartaal resultaten. De volgende dag zal het aandeel op de beurs met ongeveer 8% stijgen, terwijl de vorige dag met ongeveer 8% daalde. De Dow Jones bleef die dag redelijk neutraal.

Conclusie: Het vliegtuig sector heeft ook veel last van de crisis. Schommelingen in de markt kunnen de stijgingen/dalingen verklaren, maar Boeing reageert ook op de actuele informatie. Op 22/10 stijgt het aandeel Boeing fors, terwijl de Dow Jones neutraal blijft verder zien de trends van stijgingen en dalingen er over het algemeen bijna hetzelfde uit.08/10/2008: United Technologies geeft aan dat zijn een 20,3% stijging van het kwartaaldividend hebben goedgekeurd. Het kwartaaldividend per normaal aandeel komt nu uit op 0,385 dollar. Het aandeel sluit die een stukje lager, terwijl de Dow Jones iets meer inlevert.
16/10/2008: Het bedrijf verhoogt de bodem van de EPS van 4,80 naar 4,90 dollar en verwacht een EPS van 4,90-4,95 dollar. Analisten gaan uit van een EPS van 4,93 dollar voor het fiscale jaar 2008. Het aandeel stijgt die dag met 3 dollar. Het aandeel en de Dow Jones stegen allebei die dag, maar door de EPS verhoging is goed te zien dat United Technologies een sterkere groei meemaakt die dag.
05/11/2008: Reuters geeft aan dat de EPS waarschijnlijk zullen liggen aan de bodem van de verwachting van 4,90-4,95 dollar. Analisten gingen uit van een EPS van 4,94 dollar voor het fiscale jaar 2008. Het aandeel en de Dow Jones verliezen allebei ongeveer 4% van hun waarde ten opzichte van de waarde begin september.

Conclusie: Het aandeel en de index zien er erg hoog gecorreleerd uit in deze grafiek in deze tijdsperiode. Je ziet goed dat door het positieve bericht van United Technologies de koers stijgt van het aandeel ondanks de Dow Jones ook stijgt.