Airbus laat Boeing achter zich

De Europese vliegtuigbouwer Airbus, wat een onderdeel is van het Franse EADS, heeft voor het zesde jaar op rij haar Amerikaanse concurrent Boeing verslagen qua bestellingen en leveringen. Uit cijfers die Airbus vandaag naar buiten bracht bleek dat Airbus vorig jaar 483 vliegtuigen heeft geleverd aan klanten, terwijl Boeing het moest doen met 375 toestellen. Het aandeel EADS krijgt verdeelde adviezen toebedeeld in januari, terwijl de adviezen van Boeing neigen naar het positieve.

Het zesde jaar op rij
Met de recordproductie van 483 vliegtuigen in 2008 heeft Airbus haar directe concurrent Boeing ver achter zich gelaten. De geplande doelstelling van het Franse concern was 470 vliegtuigen. Deze doelstelling werd ondanks de crisis overtroffen. Boeing had voor 2008 gepland om 480 toestellen af te leveren, maar leverde echter 375 vliegtuigen af. Dit kwam mede door lange staking van technici.

Airbus heeft ten opzichte van vorig jaar een fikse daling meegemaakt qua vliegtuigorders. Het bedrijf ontving 777 nieuwe vliegtuigorders, dit is een daling van 42%. Boeing had al eerder bekend gemaakt dat de vliegtuigorders met 53% waren gedaald tot 662 vliegtuigorders.

De topman van Airbus, Thomas Enders verwacht dat dit jaar “verschrikkelijk” zal worden voor de luchtvaartsector. Dit zal vooral komen door de zwakke wereldeconomie. Enders denkt dat de orderontvangst in 2009 sterk zal afnemen. Al kan Airbus nog wel een tijdje verder met een orderportefeuille van 3715 vliegtuigen.

Hieronder een grafiek waarin het aandeel EADS wordt vergeleken met het aandeel Boeing .


Bron: Thomson Reuters

Het aandeel EADS en Boeing laten in deze tijdsperiode afwisselende trends zien. Vanaf begin januari tot midden juli laten de aandelen dezelfde trends zien, maar EADS daalt harder op de dagen dat de aandelen allebei dalen. Dit geeft een beeld dat EADS in midden juli ongeveer 20% meer waarde heeft ingeleverd dan zijn concurrent Boeing . Vanaf midden juli begint EADS met een stijging terwijl Boeing ongeveer gelijk blijft. De aandelen staan begin september ongeveer gelijk qua rendementsverliezen. Hieruit volgt dat de aandelen tot januari dezelfde trens laten zien qua dalingen en stijgingen. Het Franse EADS steeg alleen in de laatste maanden een stukje meer dan het aandeel Boeing . Op dit moment heeft EADS ongeveer 43% waarde ingeleverd ten opzichte van 1 januari 2008 en Boeing heeft rond de 54% waarde ingeleverd ten opzichte van 1 januari 2008.

Adviezen over de aandelen EADS en Boeing
Het aandeel EADS krijgt in totaal 37 adviezen toebedeeld, waarvan er 13 koop-, 7 houd- en 17 verkoopadviezen zijn. Dit resulteert in een licht negatieve consensus met een rating van 2 van de 5 sterren. De slotkoers van het aandeel noteerde gisteren 12,67 euro terwijl het gemiddelde koersdoel van de analisten 14,74 euro betreft. Dit zou een verwachte outperformance geven van 16,39%.

De meest recente adviezen van EADS (januari)

- Sallander Oppenheim – blijft bij verkoopadvies – koersdoel van 15,70 euro.
- Oddo Securities – blijft bij verkoopadvies – koersdoel van 15 naar 10,70 euro.
- Natixis – blijft bij koopadvies – koersdoel van 18 naar 17 euro.
- MF Global – geeft een koopadvies – koersdoel van 24 euro.
- Evo Securities – blijft bij verkoopadvies – koersdoel van 9 naar 6,30 euro.

Wat goed te zien is dat de koersdoelen van 3 van de 5 hierboven gegeven analisten verlaagt zijn. Het gemiddelde koersdoel van deze 5 analisten komt uit op 14,74 euro. Dit is precies hetzelfde koersdoel als van alle analisten samen over het aandeel. Het gemiddelde koersdoel van deze bovengenoemde analisten komt nog redelijk hoog uit, dit komt mede door het koersdoel van MF Global (24 euro).

De meest recente adviezen van Boeing (januari)

- Credit Suisse – blijft bij een houdadvies – koersdoel van 40 naar 47 dollar.
- Jefferies & Co – blijft bij een koopadvies – koersdoel van 85 naar 66 dollar.
- JPMorgan – blijft bij een houdadvies – koersdoel van 42 naar 44 dollar.
- Goldman Sachs – blijft bij een verkoopadvies – koersdoel van 40 naar 36 dollar.
- Stifel – geeft een koopadvies – koersdoel van 65 dollar.

De koersdoelen en de adviezen over Boeing liggen bij deze bovengenoemde analisten erg verspreid. Het gemiddelde koersdoel van deze 5 analisten ligt op 51,6 dollar. Dit is ruim boven de huidige koers van het aandeel, maar ook ruim onder het gemiddelde koersdoel die alle analisten geven over het aandeel. Ook bij Boeing is er veel verschil te zien bij de koersdoelen. Het grootste koersdoel verschil tussen de bovengenoemde analisten ligt op 30 dollar. Dit is het verschil van Jefferies (66 dollar) en Goldman Sachs (36 dollar).