Air France-KLM waarschuwt beleggers

De Frans-Nederlanse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM - Air France-KLM heeft dinsdag beleggers gewaarschuwd voor rode cijfers. Het concern wordt harder geraakt door de wereldwijde economische crisis dan eerder was aangenomen. Analisten zijn onaangenaam verrast en hebben hun koersdoel voor het aandeel verder neerwaarts bijgesteld.

Rode cijfers
Air France-KLM - Air France-KLM stelt dat door het sterk verslechterende economische klimaat de wereldhandel op een beduidend lager pitje is komen te staan. Dit betekent voor de luchtvaartmaatschappij fors lagere vrachtvliegtuigen. In december is het goederenvervoer van Air France-KLM - Air France-KLM geldaald met iets meer dan 20% vergeleken met een jaar eerder.

Daarnaast beginnen consumenten ook de hand op de knip te houden alleen valt de schade in dit segment volgens Air France-KLM - Air France-KLM vooralsnog mee. Er is slechts een lichte daling waarneembaar. Passagiers kiezen momenteel vaker voor de economy class in plaats van de duurdere business class waardoor de inkomsten van de luchtvaartmaatschappij lager zijn.

Ik oktober stelde Air France-KLM - Air France-KLM nog dat het een positief operationeel resultaat zou boeken over het volledige boekjaar 2008-2009, maar stelde het de winst ook al bij. Het concern verwacht nog steeds een positief resultaat alleen zal dit afhangen van de ontwikkeling van de economische omstandigheden in de komende weken.

Air France-KLM - Air France-KLM heeft daarnaast nog een probleem. Luchtvaartmaatschappijen hedgen de brandstofprijzen door voor de langere termijn brandstof in te kopen. Hiermee houdt het concern de effecten van prijsschommelingen binnen de perken. De luchtvaartmaatschappij heeft echter een prijs afgesproken die ver boven de huidige marktprijs ligt, die zoals wellicht bekend is, in de afgelopen maanden sterk is gedaald. Hierdoor zou het nettoresultaat van Air France-KLM - Air France-KLM zwaar tegen kunnen vallen.

Op 31 februari zal Air France-KLM - Air France-KLM zijn resultaten over het derde kwartaal van het boekjaar 2008-2009 publiceren.

VEB eist meer dividend
De Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ) heeft luchtvaartmaatschappij Air France-KLM voor de rechter gedaagd. Hiermee wil de beleggersclub afdwingen dat het concern meer dividend gaat uitkeren aan haar minderheidsaandeelhouders. Sinds 2004 is Air France-KLM voor het overgrote deel in handen van de groep Air France-KLM - Air France-KLM . Die betaalt de minderheidsaandeelhouders van Air France-KLM , die er destijds voor hebben gekozen hun stukken niet te verkopen, hetzelfde dividend als de eigen aandeelhouders. Dat komt neer op 58 eurocent per aandeel. De VEB vindt dit veel te weinig.

De VEB wijst erop dat andere luchtvaartmaatschappijen gemiddeld de helft van de winst aan aandeelhouders uitkeren. Bij Air France-KLM is eenzelfde winstdeling gerechtvaardigd, meent de belangenvereniging van beleggers. De VEB eist in totaal 5,64 euro per aandeel, wat neerkomt op in totaal 264 miljoen euro.

Een jaar geleden stelde Air France-KLM voor het restbelang te willen kopen voor 21 euro per aandeel. De VEB noemt dit bod echter naar alle maatstaven ondermaats. Volgens de VEB zitten beleggers in Air France-KLM klem omdat het aandeel niet meer beursgenoteerd is en een uitkoopprocedure waarbij de rechter de prijs per aandeel bepaalt niet mogelijk is. Air France-KLM - Air France-KLM heeft namelijk minstens 95% in handen. Het enige rendement dat de beleggers kunnen halen is het dividend, aldus de VEB .

Air France-KLM wil tot op dit moment nog niet inhoudelijk op de zaak ingaan omdat het concern nog geen dagvaarding heeft ontvangen.

Neerwaarts
Diverse analisten hebben naar aanleiding van de winstwaarschuwing hun advies en/of koersdoel voor het aandeel Air France-KLM - Air France-KLM aangepast.

Bij de analisten van UBS is het advies voor het aandeel verlaagd van neutral naar sell. De analisten verwachten dat de mondiale recessie van grote invloed zal zijn op de vraag van zakelijke passagiers en mensen die op vakantie willen.

Naast deze advieswijizing verlaagden de volgende analisten hun koersdoel:

  • Unicredit – van 9 euro naar 7,50 euro
  • Exane BNP Paribas – van 15 euro naar 11,60 euro
  • CM-CIC Securities – van 15,90 euro naar 12,30 euro
  • Société Générale – van 12 euro naar 11 euro