Analisten weifelen over bankconvenanten

Deze week kwam TomTom met een winstwaarschuwing. Waar het concern eerder de verwachting uitsprak over 2008 een omzet te boeken tussen de 1,75-1,85 miljard euro, heeft het concern dit nu bijgesteld tot 1,66-1,68 miljard euro. Daarnaast twijfelt de markt of het Amsterdamse bedrijf in 2009 zijn bankverplichtingen kan nakomen. Analisten verwachten dat de moeilijke marktomstandigheden voor TomTom de komende kwartalen niet zullen verbeteren en sluiten daarom niet uit dat het bedrijf zijn bankconvenanten in 2009 zal breken.

Prijzenoorlog
Het grote probleem voor TomTom is dat consumenten momenteel kiezen voor de lagere segment. Hieronder vallen de standaardmodellen waar geen extra mogelijkheden opzitten zoals bluetooth of HD Traffic. Producenten voelden zich daarnaast gedwongen om tijdens de recente decemberperiode te stunten met prijzen om zodoende de voorraad te laten slinken.

Deze prijzenoorlog heeft uiteraard zijn weerslag op het hogere segment waarin TomTom opereert. Uit de trading update bleek dat TomTom iets meer dan 12 miljoen navigatiekastjes had verkocht zoals al eerder was verwacht. Alleen de daarbij behorende inkomsten zullen naar verwachting fors lager uitvallen.

TomTom meldde ook dat het zijn bankschuld, wat het gevolg is van de overname van TeleAtlas, heeft teruggebracht met ongeveer 200 miljoen euro tot 1,3 miljard euro. Het concern stelt dat het nog steeds kan voldoen aan zijn verplichtingen aan banken. Analisten zijn hier echter niet zo zeker van.

Bankconvenanten
De analisten van Goldman Sachs schrijven in hun researchrapport dat consumenten niet alleen vaker goedkopere modellen kopen, maar dat ook de gemiddelde verkoopprijs van die modellen steeds lager wordt. De analisten van JP Morgan verwachten dat de omzet van Tomtom in 2009 zal dalen met 1,7%. Dit maken de analisten deels op uit de winstwaarschuwing waarmee het concern recentelijk mee naar buiten kwam. Hieruit bleek dat de uitgaven van consumenten aan elektronica achteruit aan het gaan is. Daarnaast weegt volgens de analisten ook het goodwill-impairment dat TomTom op TeleAtlas voorbereidt mee. Op dit moment hanteren de analisten een underweight-advies voor TomTom met een koersdoel van 3,55 euro.

Analist Eric de Graaf van effectenhuis Petercam heeft het koersdoel voor TomTom verlaagd van 6,50 euro tot 5 euro. De analist ziet op dit moment geen reden om het aandeel in de portefeuille te hebben vanwege de moeilijke marktomstandigheden, een te hoge waardering voor het aandeel, zowel relatief als absoluut, in combinatie met het risico dat de bankconvenanten worden gebroken in de loop van 2009. Mede daarom handhaaft de analist dan ook het sell-advies.

De analisten van ABN AMRO hebben het advies voor TomTom verlaagd van kopen naar houden. Dit is voornamelijk het gevolg van aanhoudende zorgen over de bankconvenanten voor dit jaar. De analisten zijn van mening dat alles staat of valt voor TomTom met de verkoop van zijn navigatieapparatuur. De analisten verwachten dat de huidige marktomstandigheden hun effect zullen hebben op de verkoopresultaten. Daardoor is het mogelijk dat TomTom de bankconvenanten moet breken en nieuwe voorwaarden zal moeten aangaan en/of nieuw kapitaal zal ophalen. Dit zal leiden tot verwatering.

Analist Wim Gille van Royal Bank of Scotland heeft naar aanleiding van de trading update van TomTom afgelopen dinsdag het koersdoel voor het aandeel met 30% neerwaarts bijgesteld. Het koersdoel is nu vastgesteld op 8 euro. Het advies handhaaft de analist op kopen.

Analist Peter Olofsen van Kepler Research stelt dat de opluchting in de markt over TomTom ’s convenanten enigszins voorbarig is. Waar TomTom zijn netto schuldmeer wist te verlagen dan algemeen werd verwacht neemt dit volgens de analist niet weg dat de marktomstandigheden voor de navigatieproducent slecht blijven. De analist sluit mede daarom dan ook niet uit dan TomTom in de loop van 2009 zijn bankconvenanten zal breken. De analist heeft op dit moment een reduce-advies uitstaan voor het aandeel.

Op dit moment staan voor het aandeel TomTom 9 koop-, 10 houd- en 12 verkoopadviezen uit. Dit zorgt voor een licht negatieve consensus.