De consensus over het aandeel Van der Moolen staat nog immer op verkopen. Diverse zakenbanken hebben al geruime tijd verkoopadviezen op het aandeel uitstaan. De meeste koersdoelen liggen in de buurt van de huidige koers. Van der Moolen heeft een roerige periode achter de rug. De overgang van vloerhandel naar schermenhandel op de beurs in New York bracht het effectenhuis in de problemen. Het bedrijf evalueerde de afgelopen maanden zijn Amerikaanse activiteiten. Een aantal analisten hield er rekening mee dat Van der Moolen zijn specialist-activiteiten in de Verenigde Staten zou stopzetten, maar bestuursvoorzitter Richard den Drijver besloot anders.
Van der Moolen koos ervoor om hard in te grijpen in de Verenigde Staten. Met kostenbesparingen moest de dalende omzet in Amerika worden opgevangen. Zo werd het personeelsbestand gereduceerd van 207 naar 100 medewerkers. De maatregelen lijken vruchten af te werpen. Den Drijver verwacht dat de Amerikaanse activiteiten in het tweede halfjaar winstgevend zullen zijn.
‘Het is niet Nederlands om weg te lopen voor een moeilijke klus’, zegt de bestuursvoorzitter in een interview met Belegger.nl. ‘We hebben veel goede jaren gehad in de Verenigde Staten. Begin jaren 80 zijn we er begonnen, en de volledige implementatie van het hybride model bracht ons voor het eerst in de problemen. Het bestuur heeft samen met de raad van commissarissen besloten dat dit geen reden mag zijn om de handdoek in de ring te gooien.’
Den Drijver verhuisde zelfs met zijn gezin naar New York om de herstructurering in goede banen te leiden. Binnenkort keert hij weer terug naar Nederland, nu de organisatie in de Verenigde Staten weer op de rails staat.
Nieuw hoofdkantoor
Het hoofdkantoor van Van der Moolen aan de Keizersgracht in het centrum van Amsterdam zal overigens niet lang meer zijn werkplek zijn. Het effectenhuis betrekt medio 2008 een nieuw hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas, zo onthult Den Drijver tegenover Belegger.nl. Het historische grachtenpand aan de Keizergracht past volgens hem niet goed meer bij Van der Moolen, omdat de onderneming steeds meer een technologiebedrijf wordt.
En daar past een hightech kantoor bij, meent Den Drijver. Bovendien wordt het grachtenpand dat Van der Moolen momenteel huurt ook te klein. Er werken ruim 100 mensen, en de bestuursvoorzitter verwacht dat dit aantal de komende tijd zal toenemen.
‘De beurshandel wordt meer en meer een technologisch verhaal’, verklaart de bestuurder. ‘We blijven dan ook doorgaan met het investeren in nieuwe producten en nieuwe technieken. Maar met onze technologie lopen we nu al voor op onze concurrenten in de sector.’
Van der Moolen zet in op groei, zowel autonoom als door middel van acquisities. ‘We zijn altijd op zoek naar interessante overnamekandidaten’, zo laat Den Drijver weten.
LaBranche, net als Van der Moolen actief als specialist op de New York Stock Exchange (
NYSE ), liet onlangs weten dat het op zoek gaat naar een nieuwe strategie. Volgens analisten heeft LaBranche zichzelf hiermee feitelijk te koop gezet. Het Amerikaanse bedrijf nam onlangs een last van 500 miljoen dollar op de specialist-activiteiten.
‘We weten niet wat ze van plan zijn, maar we houden het in de gaten’, zegt Den Drijver. Hij wil niet aangeven of LaBranche een interessante overnamekandidaat is voor Van der Moolen.
Het 120 jaar oude bedrijf wil op termijn drie verschillende inkomstenbronnen in drie verschillende tijdzones hebben. Naast de inkomstenstroom uit de brokerage-activiteiten en de activiteiten als liquiditeitsverschaffer, wil Van der Moolen inkomsten genereren uit strategische overeenkomsten met beursbedrijven.
Momenteel is Van der Moolen actief in Europa en de Verenigde Staten, maar in 2008 moet Azië hieraan toegevoegd worden. Samen met een partner wil de onderneming volgend jaar activiteiten starten in Sjanghai.