Brunel stelt analisten teleur

De resultaten over 2008 die Brunel deze week presenteerde vonden analisten onder de maat. Zij wijzen onder meer op de EBIT die lager was dan waarop was gehoopt. Dit was onder meer te wijten aan de zwakker dan verwachte prestaties van zowel de Nederlandse als Duitse tak van het bedrijf. Ondanks de goede resultaten bij de energiedivisie blijven analisten voorlopig verdeeld over het aandeel.

Moeilijk in Duitsland
De winst vóór aftrek van rente en belastingen (ebit) over 2008 kwam uit op 62,1 miljoen euro, waar deze in 2007 nog uitkwam op 51,2 miljoen euro. Brunel ging zelf uit van een winst van 62 miljoen euro, waar analisten gemiddeld genomen rekenden op 63,3 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 44,8 miljoen euro, tegen 36,1 miljoen euro een jaar eerder.

In 2008 steeg de omzet met 23% tot 714,2 miljoen euro. In het vierde kwartaal steeg de omzet bijna 10% ten opzichte van het derde kwartaal van 2008. De omzet in Nederland steeg met 12%, maar de operationele winst daalde daartegenover met 4%. De Duitse activiteiten bleven in het laatste kwartaal achter bij de verwachtingen. Brunel had het moeilijk om tijdelijk technisch personeel en gedetacheerde ingenieurs aan het werk te krijgen doordat de Duitse machinebouwindustrie in elkaar klapte. Waar het eerste kwartaal van vorig jaar nog een omzetstijging werd gerealiseerd van 13%, was dit over geheel 2008 maar 5%.

Dat de resultaten zich in 2008 verbeterden ondanks de hiervoor genoemde tegenvallers was voornamelijk te danken aan de grote vraag naar tijdelijk personeel in de energiebranche. Hier groeide de omzet met ruim een derde.



Brunel verwacht dat 2009 een uitdagend jaar zal worden en dat het marktaandeel niet zal groeien. Er zijn door Brunel voor 2009 geen concrete vooruitzichten afgegeven.

Tegenvallend
Analist Marc Zwartsenburg van ING vindt de zichtbaarheid extreem laag en stelt dat het nog te vroeg is om naar marktherstel te kijken. Op basis van het voorgaande heeft de analist het koersdoel verlaagd tot 7,50 euro, maar het houdadvies blijft gehandhaafd.

Voor analist Mark Pieter de Boer waren de onderliggende resultaten zwakker dan verwacht. De analist merkt op dat de divisie Energy in het vierde kwartaal goed presteerde, waardoor de zwakke resultaten van Duitsland werden gehegded. De kaspositie van 40,3 miljoen euro is 5 miljoen euro hoger dan wat De Boer had geraamd. De analist gaat er vanuit dat de taxaties moeten worden verlaagd. Op dit moment heeft RBS een houdadvies uitstaan met een koersdoel van 9 euro.

Bij SNS Securities vonden ze de resultaten teleurstellen. Analist Frank van Wijk wijst op de ebit die lager uitkwam dan zijn verwachting. Vooral de Nederlandse en Duitse tak vond de analist teleurstellend. Op dit moment blijft de analist bij zijn accumulate-advies met een koersdoel van 10 euro.

Voor analist Teun Teeuwisse van Ageas Bank was het omzetniveau van Brunel beter dan verwacht. De analist wijst erop dat de omzet in alle landen stijgt en dit is boven zijn eigen verwachting. De ebit kwam iets lager uit dan de raming van de analist, maar hij stelt dat Brunel nog steeds groeit in Nederland. Ook het feit dat het concern dividend uitkeert stemt Teeuwisse tevreden, al is de 80 eurocent licht teleurstellend. Op het moment van schrijven hanteert Ageas Bank een koopadvies met een koersdoel van 12,50 euro.

Voor het aandeel staan op dit moment 4 koop-, 3 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel neutraal is. Analisten gaan gemiddeld uit van een koersdoel van 10,22 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 36,61%. Voor 2009 verwachten de analisten een winst per aandeel van 1,40 euro, waardoor de koers/winstverhouding momenteel 5,34 bedraagt.