Beurzen omlaag na uitstel stemming VS

De beursgraadmeters in Amsterdam zijn vrijdag gedaald na het uitstel van een stemming over een voorstel voor de verhoging van het schuldenplafond in de Verenigde Staten. Ook de andere Europese graadmeters gingen omlaag bij de opening.

De AEX -index met hoofdfondsen noteerde na ruim een halfuur handel 0,7 procent lager op 330,30 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven ging eveneens 0,7 procent achteruit tot 555,25 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen verloren van 0,6 tot 0,9 procent.

Op het laatste moment werd een stemming over een Republikeins voorstel over een hogere schuldlimiet en extra bezuinigingen donderdagavond (lokale tijd) uitgesteld.

''Het lijkt er wel op dat hoe meer ze praten, hoe minder ze eruit komen en hoe harder de standpunten worden'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer , die spreekt van een ''schuldendebacle''.

Schokgolf
Niettemin hopen handelaren nog steeds dat Amerikaanse politici eruit komen. ''Al wordt de hoop steeds minder.'' De politici hebben tot dinsdag om een akkoord te bereiken. Lukt dat niet, dan heeft de Amerikaanse overheid geen geld meer om alle rekeningen te betalen en komt een nieuwe recessie akelig dichtbij.

Volgens Koenders zal dan alsnog een ''grote schokgolf'' door de markten gaan. Het is volgens de handelaar niet zo dat een mogelijk falen al in de koersen is meegenomen.

Grootste verliezers
Bovenop de onzekerheid over de VS kwam vrijdag nog het nieuws dat kredietbeoordelaar Moody's verwacht de kredietwaardigheid van Spanje lager te zetten. Nu heeft het Zuid-Europese land een AA2-rating.

Financiële fondsen kregen flinke klappen te verduren. In de AEX behoorden ING en Aegon tot de grootste verliezers met een koersdalingen van respectievelijk 1,7 en 1,6 procent. Ook elders in Europa stonden aandelen als van Commerzbank, Barclays en BNP Paribas flink lager.

Bedrijfsnieuws
Net als voorgaande dagen wordt de handelsdag volledig door dit onderwerp gedomineerd. ''Bedrijfsnieuws wordt gedecimeerd'', aldus Koenders.

Het aandeel Air France-KLM - Air France-KLM daalde 0,4 na een adviesverlaging van Citigroup . Het aandeel van de luchtvaartcombinatie verloor donderdag al fors na zeer tegenvallende eerstekwartaalcijfers.

Biotechnologiebedrijf OctoPlus heeft het verlies in de eerste 6 maanden van dit jaar weten te verkleinen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2010. De omzet zakte met 2 procent door lagere inkomsten met het hepatitismedicijn Locteron. Het aandeel verloor 9,5 procent.

Dollar
De euro noteerde 1,4295 dollar in vergelijking met 1,43 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 96,93 dollar. Brentolie noteerde nagenoeg onveranderd op 117,35 dollar per vat.

ANP