Samas wordt lege huls

Samas maakte afgelopen woensdag bekend dat het zijn Duitse en Centraal en Oost-Europese activiteiten van de hand wil doen. De kantoorinrichter maakte al eerder bekend de activiteiten in de Benelux te verkopen. Het aandeel is in een vrije val geraakt aangezien door de uitverkoop er niet meer over blijft dan een lege beurshuls.

Uitverkoop
Op woensdag maakte Samas bekend de overgebleven activiteiten van het concern in de etalage te zetten mits aandeelhouders hiermee akkoord gaan. Samas stelt dat er concrete interesse is voor de onderdelen. Op 19 juni kunnen aandeelhouders hun stem uitbrengen tijden een buitengewone aandeelhoudersvergadering. De verwachting is dat tegen die tijd de verkoop nog niet rond zal zijn.

Het geld dat de verkoop oplevert tezamen met een herstel van de markt moeten ervoor zorgen dat Samas een nieuwe start kan maken. Sinds de invoering van een nieuw it-systeem in 2006 draait de kantoorinrichter verlies. Door de financiële crisis en druk van de banken was Samas genoodzaakt om onderdelen te verkopen om de schuldenlast in te laten krimpen. Er was geen koper bereid om de schulden over te nemen en Samas heeft zelf ook nog geen voorstel gedaan om zich in zijn geheel te verkopen.

In een eerder stadium verkocht Samas al een groot deel van zijn Franse divisie en werden de Zwitserse en Benelux-activiteiten van de hand gedaan. De Benelux activiteiten brachten 5 miljoen euro op. Samas heeft nu nog 10% belang in de Franse tak en een miljoenenschuld. Het concern verwacht dat het op de verkoop van zijn Duitse en Centraal en Oost-Europese activiteiten ook een boekverlies zal realiseren ern aandeelhouders zullen daarom niets ontvangen van de verkoop.

De financieel directeur van Samas, Mark van den Biggelaar, stelt dat het een holding is geworden zonder operationele activiteiten. De koers van het aandeel bungelt nu rond de 12 eurocent, terwijl het aandeel nog geen jaar geleden koerste boven de 3 euro. Van den Biggelaar maakte tot slot bekend dat hij eind juni zal aftreden, wat niet als een verrassing kwam. Wat wel verrassend was dat Samas ervoor heeft gekozen om geen opvolger voor Van den Biggelaar aan te stellen.

David Tomic van de Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ) stelt dat het momenteel voor aandeelhouders onduidelijk is waarvoor ze op 19 juni moeten stemmen. Tomic wijst erop dat er op dit moment nog geen definitieve overeenkomst is omtrent de te verkopen activiteiten en is er door Samas ook geen schatting van de verkoopprijs afgegeven. Volgens Tomic is er een bijzonder wrange situatie voor Samas aandeelhouders ontstaan.