Samas van de beurs

Maandag werd bekend dat voormalig kantoorinrichter Samas ernaar streeft om voor het einde van het gebroken boekjaar de beurs te verlaten. Door de economische crisis kwam het concern in de problemen en wil het nu de resterende onderdelen in de komende maanden van de hand doen. Daarmee lijkt een beursexit een feit.

Einde beursnotering
Tijdens een aandeelhoudersvergadering afgelopen maandag maakte president-commissaris Coen van der Bijl bekend dat liquidatie de meest waarschijnlijke optie lijkt. Dit komt erop neer dat het concern al zijn nog resterende bezittingen van de hand zou doen en hierdoor een lege beurshuls zou resteren. Hiermee lijkt dus een einde van de beursnotering van Eriks een feit.

Van der Bijl verwacht dat aan het einde van het gebroken boekjaar, dat tot april 2010 loopt, de beursnotering zal worden beëindigd. Momenteel zit het aandeel nog op het strafbankje van Euronext omdat het bedrijf een schuld heeft en een negatief eigen vermogen. Het is hierdoor voor het concern onmogelijk geworden om de volledige schuld van de holding af te lossen.

Samas mag maximaal een jaar op het strafbankje zitten, maar het concern streeft ernaar om de notering voor die tijd al te beëindigden.

Verkoop activiteiten
De economische crisis gooide roet in het eten van Samas. Het afgelopen jaar was het concern druk bezig met het in orde brengen van de balans, nadat een implementatie van een it-systeem mislukte. Door de economische crisis daalde de vraag naar producten van Samas waardoor de inkomsten terugliepen.

Het concern moest dit jaar al activiteiten verkopen om de schuldenlast te kunnen verlichten. Eind maart bedroeg de schuld 31,5 miljoen euro, maar daarbij werd nog geen rekening gehouden met mogelijke inkomsten uit de verkoop van de activiteiten in Zwitserland, de Benelux, Duitsland en Oost-Europa. Nu rest er nog een schil aan de banken en belangenvertegenwoordigers in de Franse en Zwitserse activiteiten. Van der Bijl verwacht dat deze niets zullen opleveren.

VEB
De Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ) vroeg tijdens de aandeelhoudersvergadering aan de verantwoordelijken van Samas of Samas niet al voor de beëindiging van de beursnotering te maken zal krijgen met faillissementsaanvragen. Volgens Van der Bijl ligt dat niet in hun handen en zal het gaan om inkomstenstromen van derden. Wanneer die haperen zal er een probleem ontstaan, aldus de topman. Hij benadrukt echter dat hij hier geen problemen voor verwacht.

Weinig adviezen
Analisten lijken al een tijdje rekening te houden met een beursexit. Sinds juli van dit jaar zijn er geen adviezen meer voor het aandeel afgegeven. Analisten volgden het aandeel überhaupt niet intensief. Slechts 4 analisten hebben momenteel nog een advies voor het aandeel uitstaan, waarvan er 2 neutraal en 2 negatief zijn. Het aandeel noteert momenteel rond de 10 eurocent.