Samas draagt rode lantaarn

Deze week presenteerde Samas zijn jaarcijfers over het boekjaar 2007/2008. Er werd door het concern een nettoverlies geleden terwijl de groepsomzet steeg. Voor de toekomst worden door het management geen verwachtingen uitgesproken. Het aandeel blijft het minst favoriete handelshuis onder analisten.

Hoger nettoverlies
Het nettoverlies in het afgelopen boekjaar 2007/2008 kwam uit op 38,5 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 31,1 miljoen euro. Het nettoverlies van het afgelopen boekjaar komt neer op een verlies per aandeel van 1,21 euro.

Het Samas stelt, net als het voorgaande jaar, voor om geen dividend uit te keren. Het bedrijf is van mening dat de terugkeer naar winstgevendheid de grootste prioriteit heeft, naast het versterken van het Samas. Daarbij moet de kanttekening worden gemaakt dat mocht het bedrijf zwarte cijfers schrijven, het niet zeker is dat er direct zal worden overgegaan tot uitkering van dividend.

Het bedrijfsresultaat vóór eenmalige posten bedroeg 8,1 miljoen negatief. Dit was in de zelfde periode een jaar eerder nog 15,8 miljoen negatief. Er werd zelfs in het tweede halfjaar van het gebroken boekjaar een positief resultaat behaald van 2,9 miljoen euro. Samas noemt dit resultaat het eerste bewijs van verbeterde performance. Feit is dat dit het eerste positieve resultaat is in bijna 70 opeenvolgende maanden waar het verlies nooit minder was dan 2,5 miljoen euro.

In het afgelopen boekjaar steeg de groepsomzet tot 388,2 miljoen euro, een stijging van 10,2%. De totale omzet steeg in de tweede helft van het jaar met 7,7%, in het eerste halfjaar was dit nog 13,1%. In Frankrijk steeg de omzet van Samas met 1,5%. Dit is matig wanneer het cijfer wordt afgezet tegen de groei in met name Duitsland en Oost-Europa (19,5%).

Toekomst vaag
Samas geeft geen concrete verwachtingen voor de toekomst af. Op korte termijn verwacht het concern geen grote veranderingen in de markten. Ook op basis van april. de eerste maand van het nieuwe boekjaar, kan het bedrijf ook geen verwachtingen uitspreken. Het concern is volgens eigen zeggen positief noch negatief.


Hoofdkantoor van Samas

Daling van ruim 36%
In een jaar tijd is de koers van het aandeel gedaald van 5,50 euro tot 3,50 euro. Dit betekent een daling van 2 euro oftewel ruim 36%.

Rode lantaarn
Binnen de sector blijft Samas de rode lantaarn dragen. Op dit moment zijn er voor het aandeel drie houdadviezen afgegeven en daarnaast één verkoopadvies. Omdat alleen Rabo Securities een koersdoel voor het aandeel heeft afgegeven nemen wij niet het verwachte rendement in ogenschouw.