Scepsis over Amazon’s farmacieplannen

Er is nog steeds veel scepsis over de plannen van Amazon om de farmaciewereld te betreden. Amazon heeft deze plannen samen met Warren Buffett en zakenbank JP Morgan. Het ‘mega’ supertrio wil de Amerikaanse burger veel makkelijker en vooral goedkoper medicijnen aan kunnen bieden. Volgens een onderzoek van Research USA bedraagt de totale waarde van de Amerikaanse farmacie ruim 450 miljard dollar per jaar. Momenteel zijn Wal-Mart Stores en Walgreens met omzetten van ruim 7 miljard dollar per jaar de grootste spelers in deze markt.

Vooral bij Walgreens zit de groei er goed in. Van de 7 miljard dollar omzet wordt ruim miljard dollar in de fysieke winkels verkocht en hier is de groei sterk. Per jaar verdient het bedrijf nu ruim 1000 dollar per jaar meer per vierkante meter winkelruimte.

De plannen van Amazon worden uiteraard wel heel serieus genomen. Zo had Alphabet het 10 jaar terug nooit voor mogelijk gehouden dat Amazon ook de cloudwereld in zou stappen. Inmiddels heeft Amazon nu een heel fors deel van deze markt al in handen.

Over 2018 komt de omzet volgens de gepolste analisten uit op 234,9 miljard dollar. Dit is fors meer dan de omzet over 2017 toen het concern 177,87 miljard dollar verdiende.

Historische omzetten en resultaten Amazon in beeld plus taxaties 2018

koersdata

Onderaan de streep rekenen de analisten op een nettowinst van 8,75 miljard dollar. Volgens de jongste analistenconsensus houdt het bedrijf over dit jaar een winst per aandeel van 17,35 dollar over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op een forse 109,82 te liggen.

Voor dit jaar verwachten de analisten dat Amazon geen dividenden uit zal gaan keren. Het doorsnee dividendrendement van de algemene detailhandelsbedrijven ligt op een summiere 1 procent.

Laatste taxaties rond de 2027 dollar

Oppenheimer & Co, RBC Capital Markets en Morgan Stanley gaven recent nieuwe taxaties voor het aandeel.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Amazon 's marktkapitalisatie 908,87 miljard dollar. Het aandeel Amazon was de afgelopen 12 maanden vrij erg bewegelijk. Sinds een jaar terug staat het aandeel Amazon maar liefst 102 procent in de plus. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 932 en de 1925 dollar. Sinds 2008 koerst het aandeel ruim 2231 procent hoger.

Het aandeel sloot vrijdag op 1905,39 dollar.

Historische beurskoersen Amazon

koersdata amazon

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.