Nieuwe computerspelgigant door fusie

Onlangs kondigde Vivendi Universal aan te willen fuseren met Activision. Het Franse Vivendi Games wordt samengevoegd met het Amerikaanse Activision tot een nieuw bedrijf genaamd Activision Blizzard . Wanneer de omzet van de twee bedrijven voor dit jaar samen wordt opgeteld komt dit neer op ongeveer op circa $ 3,8 miljard wat hoger is Electronic Arts , de huidige marktleider. De raden van bestuur van beide bedrijven zijn inmiddels akkoord gegaan met de fusie en het is nu aan de aandeelhouders om hun akkoord te geven aan de fusie. Deze zal naar verwachting worden afgerond in de eerste helft van 2008.

Analisten hebben na het nieuws met omtrent de fusie hun adviezen en/of koersdoelen opwaarts bijgesteld voor Activision. Zo verhoogden de analisten van Credit Suisse het koersdoel van $ 28,- naar $ 33,- en herhaalden het koopadvies. De analisten zijn van mening dat de fusie zal zorgen voor een hogere omzet bij Activision en mede daarom verhogen de analisten het koersdoel. In 2006 bedroeg de koerswinstverhouding (berekend met de ultimo slotkoers van het aandeel in 2006) 115.87.

Analisten zijn redelijk positief over het aandeel. Met 6 koop-, 2 houd- en geen verkoopadviezen staat het er beter voor dan concurrent Electronic Arts . Voor deze ontwikkelaar staan op moment van schrijven 7 koop-, 3 houd- en 3 verkoopadviezen uit. Fusieparner van Activision, Vivendi Universal , noteert ver boven de 2 hiervoor genoemde bedrijven met 18 koop-, 3 houd- en geen verkoopadviezen. De afgelopen jaren is de koerswinstverhouding van Vivendi Universal flink opgelopen. In 2004 bedroeg was het 32,98 waar in het huidige jaar deze 72,77 bedraagt.