Overname KPN verder weg door aankoop DirectTV

Het Amerikaanse AT&T maakte deze week de miljardenovername van landgenoot DirectTV bekend. De telecomgigant ziet verscheidene synergiemogelijkheden met de aanbieder van satelliet-tv. Tegelijkertijd heeft AT&T zijn belang in KPN ’s belager America Movil, waardoor een overname van het Nederlandse telecombedrijf verder weg lijkt. De consensus voor het Amerikaanse aandeel is voorlopig licht positief.

AT&T neemt DirectTV over voor circa €48,5 miljard dollar, waarbij het overnamebedrag inclusief schulden neerkomt op ongeveer 67 miljard dollar. AT%T betaalt 95 dollar per aandeel DirectTV, wat neerkomt op een premie van 10% op de slotkoers van het aandeel van afgelopen vrijdag en 30% voordat de geruchten de kop opstaken.

Opzegging samenwerking America Movil

Tegelijkertijd maakte AT&T bekend dat het zijn langlopende samenwerking met America Movil gaat opzeggen. De Amerikanen hielden lange tijd een belang van bijna 10% in America Movil, maar dat blijkt recent al afgebouwd te zijn waardoor er nu nog een belang resteert van 1,54%.

Volgens analisten fungeerde America Movil als een verkenner van AT&T voor de Europese telecomsector, waar het mogelijke overnamekandidaten zag zoals KPN . Door de overname van DirectTV heeft AT&T echter cash nodig, waardoor het waarschijnlijk voorlopig een streep zal zetten door zijn Europese overnameambities. Daardoor lijkt ook een overname van KPN door America Movil verder weg.

Synergie

Wel zal de overname nog moeten worden goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouders, al voorzien analisten hier in eerste instantie geen problemen. DirectTV is de grootste satelliet-tv aanbieder in de Verenigde Staten, met ongeveer 20 miljoen abonnees.

Net als voor andere telecombedrijven is televisie voor AT&T een belangrijke groeimarkt, onder meer doordat het nog altijd niet over de juiste infrastructuur beschikt. Het telecombedrijf ziet dan ook veel synergiemogelijkheden, onder meer doordat DirectTV nu zelf Triple Play pakketten (tv, internet en vaste telefonie) kan worden aangeboden.

Consensus

De consensus voor AT&T is licht positief, maar de meeste analisten hebben een neutrale houding tegenover het aandeel. Er staan 2 koop- en 7 houdadviezen uit, terwijl slechts 1 analist een verkoopadvies heet afgegeven.

Wel vinden analisten gemiddeld genomen dat de koers te ver is opgelopen. Met een gemiddeld koersdoel van 34,98 dollar verwachten zij een negatief rendement van 4,2%.