2 softwarebedrijven die kunnen verrassen

Waar de meeste bedrijven binnen de S&P 500 inmiddels met hun kwartaalcijfers naar buiten zijn gekomen, zijn die van een aantal grote Amerikaanse softwarebedrijven nog niet bekend. De Zwitserse zakenbank UBS loopt alvast vooruit op de publicaties hiervan en geeft aan welke bedrijven wel eens zouden kunnen verrassen.

UBS stelt in zijn rapport dat over de afgelopen 10 jaar softwareaandelen in de periode augustus tot aan december jaarlijks met gemiddeld 16% stegen. Dit jaar zijn de bedrijven echter volgens de analisten hierbij achtergebleven als gevolg van een massale uitverkoop halverwege oktober.

Hierdoor staan deze aandelen momenteel gemiddeld nog slechts 8% hoger en kunnen sommige hiervan volgens UBS een eindejaarsrally inzetten. Zij hebben een aantal softwarebedrijven geselecteerd die volgens de analisten kunnen verrassen.

Autodesk

Autodesk is een designsoftware en –servicebedrijf dat wereldwijd actief is. De divisies Platform Solutions en Emerging Business bieden AutoCAD software aan die vooral wordt ingezet voor design, tekeningen en visualisatie. Verder biedt het bedrijf AutoCAD LT, software die vooral voor de professionele markt interessant is. Autodesk komt op 20 november met zijn resultaten.

Het aandeel heeft volgens UBS tot nog toe dit jaar prima gepresteerd, wat volgens de analisten deels het gevolg is van de plannen van het bedrijf om zijn basis richting een abonnementsmodel te verschuiven. UBS heeft voor Autodesk een koersdoel uitstaan van 65 dollar.

De consensus voor Autodesk is zeer positief. Er staan slechts 1 verkoop- en 1 houdadvies uit, terwijl 7 analisten een koopadvies hebben afgegeven. Met een gemiddeld koersdoel van 59,12 dollar zijn analisten wel over het algemeen van mening dat het aandeel op de huidige koers eerlijk gewaardeerd is, uitzonderingen zoals UBS daargelaten.

Salesforce.com

Salesforce heeft dit jaar met een koersstijging van 17% het momentum te pakken. Veel analisten zijn van mening dat de waardering van het aandeel momenteel in lijn ligt met sectorgenoten, maar stellen tegelijkertijd dat Salesforce eigenlijk een premie verdiend gezien zijn dominante positie in een aantal sectoren. Daarnaast wordt er gewezen op de sterke kasstroom van het bedrijf. Met nieuwe versies en aanvullingen op de traditionele CRM producten van Salesforce verwacht UBS dat de omzetcijfers over het afgelopen kwartaal wel eens zeer sterk zouden kunnen zijn. Salesforce presenteert zijn resultaten op 19 november.

UBS heeft voor het aandeel een koersdoel uitstaan van 76 dollar, terwijl het gemiddelde op 69,44 dollar ligt.