Koersdoelen Deutsche Bank omlaag ondanks hogere resultaten 2007

Deutsche Bank presenteerde vorige week haar resultaten over het vierde kwartaal evenals haar jaarresultaten over 2007. Voor analisten was dit reden om hun taxaties en adviezen over Deutsche Bank te herzien. Het gemiddelde koersdoel is inmiddels gedaald tot rond de 97 euro, de consensus over het aandeel bleef desalniettemin positief. Bij de meeste analisten behoort het aandeel tot de top van Europese bankaandelen.

Samenvatting resultaten over 2007
  • Winst voor belastingen 5% omhoog tot 8,7 miljard euro.
  • Verwaterde winst per aandeel 14% omhoog naar 13,05 euro.
  • Dividend wordt verhoogd met 50 cent naar 4,50 euro.

    Ondanks de hogere resultaten verlagen diverse analisten hun taxaties voor het aandeel. De reden hiervoor is dat consensus van de resultaten over 2007 hoger lag dan de gepresenteerde resultaten. Ondanks dat de koers van het aandeel al fors gedaald was de afgelopen maanden waren analisten uitgegaan van hogere resultaten. De consensus over het aandeel blijft echter positief. Binnen de Europese bankensector is er weinig onderscheid qua consensus: de meeste analisten houden vast aan hun koopadviezen en laten de bankensector overwegen in hun modelportefeuilles.

    Dividendverhoging
    De aangekondigde dividendverhoging gaat behoorlijk in tegen de consensus. Vanwege de kredietcrises en recessieperikelen hadden veel analisten hadden juist op dividendverlagingen van de banken geanticipeerd. Vergeleken met de huidige koers levert het aangekondigde dividend van 4,50 euro per aandeel een dividendrendement op van zo’n 6%. Door de forse koersdalingen van de bankaandelen ligt het gemiddelde dividendrendement rond de 5%. Europa’s grootste uitbijter blijft Royal Bank of Scotland dat in 2007 een super dividend uitbetaalde.