Jim Cramer: Apple’s innovaties doen meer stof opwaaien op de consumentenmarkt dan de aandelenmarkt

Het aandeel Apple daalde maandag omdat Wall Street niet onder de indruk was van de nieuwe producten, aldus Jim Cramer, presentator bij CNBC. “Zoals ik al voorspeld had moet het aandeel het bekopen bij de aankondiging van een reeks nieuwe producten door het grootste bedrijf ter wereld.”

De daling had effect op de gehele effectenbeurs. De Down Jones Industrial Average stond het grootste deel van de dag in de min, om uiteindelijk met 14 punten winst te sluiten. S&P 500 en Nasdaq sloten de dag af met een marginaal verlies van 0,1%.

Jim Cramer over Apple

Apple Day was a game changer for its customers, not Wall Street, Jim Cramer says from CNBC.

Niets exceptioneels nu van Apple

Cramer: “Ik denk dat het aandeel onderuitzakte omdat de nieuwe producten vrij doorsnee waren.” In een presentatie, aangekleed met het verschijnen van een reeks beroemdheden, onthulde de techgigant zijn nieuwe diensten, waaronder het streamingplatfrom Apple TV+, een Apple creditcard en een Apple Arcade spellenbundel. Cramer denkt dat deze abonnementen de consument zo’n $100 per maand kunnen schelen.

“Het zijn allemaal diensten voor 99 procent van de Amerikanen, niet voor die ene procent. En voor analisten, die deel uitmaken van die ene procent, betekenen deze voordelen niks. Ze geven niet om het besparen van een paar dollars,” zegt Cramer. “Ze willen dat Apple de wereld verandert, niet dat ze je 100 dollar per maand besparen.”

Analisten hoopten volgens Cramer op aankondigingen als een investering van $50 miljard in een videoaanbod of de aankoop van een medisch fabrikant als Dexcom voor $20 miljard. Dat laatste zou het doel van CEO Tim Cook dichterbij brengen dat Apple’s grootste bijdrage aan de mensheid in gezondheid zal zijn. Maar geen van de gehoopte wereldschokkende investeringen werd gisteren aangekondigd.

Algehele terughoudendheid

Cramer geeft toe dat de markten het in het algemeen wat rustiger aan lijken te doen. Amerikaanse staatsobligaties laten een omgekeerde yieldcurve zien, het einde van de handelsoorlog tussen de VS en China is nog niet in zicht, en het Brexit-debacle sleept zich voort. Daar komt nog bij dat veel grote beleggingsfondsen momenteel aandelen verkopen om geld vrij te maken voor aandelen in de vele nieuwe bedrijven die zich dit jaar op de beurs aandienen. De rittendienst Lyft komt vrijdag op de markt en Uber heeft ook plannen voor een beursgang later dit jaar.

“De beleggingsfondsen hebben niet genoeg geld om deze aandelen te kopen zonder ergens anders cash vandaan te halen, dus doen ze kostbare aandelen van bedrijven als Salesforce in de aanbiedingen.”

“Maar,” vervolgt Cramer, “vandaag was ‘Apple Dag’, en hoe veel ik ook houd van alle nieuwe aangekondigde diensten, ik weet dat de geldwolven van Wall Street niet tevreden waren. Ze wilden een gamechanger die een vermogen zou kosten, niet een aantal alledaagse verbeteringen. Ik ben het met ze oneens en blijf daarom zeggen dat je aandelen van Apple moet hebben, en ze niet moet verhandelen.”

Het aandeel van Apple sloot maandag 1,21% in de min.