Koersdoelen METRO omlaag

In de afgelopen dagen zijn er door diverse analisten nieuwe koersdoelen afgeven voor het aandeel van het Duitse detailhandelsconcern Metro. Analisten reageren hiermee onder meer op de winstdaling die het concern boekte in 2007 en op de verwachtingen welke het uitsprak voor de toekomst.

Cijfers
Metro, onder meer eigenaar van elektronicaconcern MediaMarkt, boekte een nettowinst in het vierde kwartaal van 2007 van 791 miljoen euro, een stijging van 12% ten opzichte van de 709 miljoen euro in 2006. Analisten hadden gerekend op 727 miljoen euro.

De jaaromzet voor 2007 met 10,4% tot 64,3 miljard euro. De autonome groei bedroeg 7,4%. De internationale omzet kwam uit op 38 miljard euro wat een stijging betekende van 13,6%. De autonome omzetgroei bedroeg 12,3%.

De winst van het concern daalde over het gehele jaar genomen licht van 1.011 miljoen euro in 2006 tot 1.079 miljoen euro in 2007. De EBIT nam toe met 8,8% tot 2,1 miljard euro. Het concern wijt de winstdaling aan ongunstige belastingmaatregelen, de lage dollarkoers en aan supermarktketen Real. Het supermarktconcern voldoet niet aan de verwachtingen en noteerde rode cijfers voor 2007 Het bedrijfsresultaat kwam uit op -16 miljoen euro. Dit negatieve saldo is te wijten aan de hoge opstartkosten in Oost-Europa. Metro heeft aangekondigd dat het zal gaan saneren bij de levensmiddelendistributeur.

Metro stelt voor het dividend met 5,4% te verhogen tot 1,18 euro per aandeel.

Verkoop Kaufhof
Naast de eerder genoemde sanering bij Real heeft Metro haar warenhuisdochter Galeria Kaufhof in de etalage gezet. Eckhard Cordes, de nieuwe topman van Metro, is van mening dat Kaufhof geen strategisch onderdeel is van de groep, ondanks dat het een succesvol bedrijf is. Cordes wil een stevige groei realiseren bij Metro, MediaMarkt en Saturn. Kaufhof boekte in 2007 een EBIT van 107 miljoen euro, wat neerkomt op een stijging van meer dan 30%. Galeria Inno is een onderdeel van Kaufhof, gevestigd in België. Inno maakt sinds 2001 deel uit van de Metro Groep en telt 15 winkels.Vooruitzichten 2008
Metro verwacht een omzetgroei te realiseren van 6% en een stijging van het bedrijfsresultaat (EBIT) van 6% tot 8%. Voor de middellange termijn wordt gestreefd naar een EBIT-groei van meer dan 8%.

Koersdoelen omlaag De toekomstplannen die het concern uitsprak bleven vaag, aldus analisten. Er is nog geen helder beeld hoe de nieuwe topman Cordes het concern gaat herstructureren. Daarnaast waren de verwachtingen die het concern uitsprak omtrent de EBIT volgens vele analisten teleurstellend. Waar zij een EBIT van meer dan 12% verwachtten, gaat Metro uit van tussen de 6% tot 8%.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt op dit moment door de diverse koersdoelverlagingen 59,76 euro. De consensus voor het aandeel blijft ondanks de mindere vooruitzichten positief. Op moment van schrijven staan er voor het aandeel 15 koop-, 13 houd- en 2 verkoopadviezen uit.