Overnamegeruchten binnen telecomsector

De laatste tijd doen diverse overnamegeruchten de ronde. Vorige week bevestigde France Télécom dat het geïnteresseerd is in een overname van de Scandinavische branchegenoot TeliaSonera. Echter, op het moment van schrijven vinden er nog geen onderhandelingen plaats tussen beide bedrijven. Analisten anticipeerden vorige week en begin deze week op het nieuws door het advies dan wel het koersdoel neerwaarts bij te stellen.

Strategische kans
France Télécom ziet de overname als een strategische kans. Volgens financieel directeur Gervais Pellissier completeren de twee bedrijven elkaar goed aan. De marktwaarde van TeliaSonera wordt geschat op ongeveer 24 miljard euro.

TeliaSonera zou voor France Telecom de grootste overname zijn sinds het de mobiele operator Orange inlijfde voor 26,9 miljard pond. De overname zal waarschijnlijk worden afgehandeld in aandelen en contanten.

TeliaSonera is in 2002 ontstaan nadat het Zweedse Telia zijn Finse sectorgenoot Sonera overnam voor een bedrag van 67 miljard Zweedse kronen in aandelen.

Overname KPN ?
Waar France Télécom aast op TeliaSonera, viel gisteren (dinsdag, red.) in de Financial Times Deutschland te lezen dat Telefónica mogelijk een bod voorbereid op KPN . Eerder in 2000 werden plannen om te fuseren nog afgeblazen en begin januari van dit jaar werd door beide partijen ontkend dat er gesprekken werden gevoerd. Telefónica heeft tot slot herhaaldelijk kenbaar gemaakt dat het vóór 2010 geen grote overnames heeft gepland. Ze wensen dan ook niet in te gaan op de geruchten die gisteren zijn ontstaan.

Neerwaartse bijstelling
Analisten hebben naar aanleiding van het overnamenieuws het advies en / of koersdoel voor France Télécom neerwaarts bijgesteld. Opvallend zijn de vele houdadviezen die worden afgegeven; de meeste hiervan waren voorheen een koopadvies. Hierdoor is de consensus minder positief geworden voor het aandeel. Maar geen van de analisten die het aandeel volgen is negatief over France Télécom, wat resulteert in nul verkoopadviezen. Op het moment van schrijven zijn er 15 koop- en 14 houdadviezen afgegeven.

Het gemiddeld koersdoel is vastgesteld op 25,97 euro wat een verwachte outperformance voor het aandeel creëert van bijna 30%.

Correlatiematrix
Analist.nl/Pro voerde onlangs een groot onderzoek uit over de telecomsector. Door middel van een correlatiematrix is aangetoond wat onder meer de correlatie is tussen France Télécom en KPN of France Télécom en Proximus . De correlatie tussen France Télécom en KPN is 0.48, tussen France Télécom en Proximus is dit 0.38. De correlatie is onder meer te verklaren door het feit dat alle drie de concerns large caps zijn.

Het volledige onderzoek is hier hier terug te vinden.