Koersdoelen France Telecom omlaag

Onlangs maakte France Telecom een indicatief bod bekend op het Zweedse telecombedrijf TeliaSonera. Hiermee maakt het Franse telecomconcern een einde aan alle speculaties die de afgelopen maanden de ronde deden. Het overnamevoorstel is echter door het bestuur van TeliaSonera unaniem verworpen. Mede naar aanleiding van het bod hebben verscheidene analisten hun advies voor France Telecom gewijzigd.

Indicatief bod
Het indicatieve overnamevoorstel van France Telecom op TeliaSonera bestaat voor 52% uit contanten en voor 48% uit aandelen. Het contante deel komt erop neer dat Orange 63 Zweedse kronen per aandeel TeliaSonera biedt. Daarnaast biedt France Telecom drie nieuw uit te geven aandelen voor elf bestaande aandelen TeliaSonera. De totale overnamesom zou daarmee 282,9 miljard Zweedse kronen, circa EUR 30,4 miljard, bedragen.

Het bod komt neer op een premie van ongeveer 39% ten opzichte van de slotkoers van TeliaSonera op 15 april 2008. Door de geruchtenstroom is het bod nu echter nog maar ongeveer 2% boven de slotkoers van 6 juni.

France Telecom heeft benadrukt dat er geen sprake is van een formeel bod. De combinatie zou leiden tot het op drie na grootste telecombedrijf ter wereld met in totaal 237 miljoen klanten.

De Zweden hebben echter het bod verworpen. Na bestudering van het bod door professionele adviseurs is er unaniem door het bestuur besloten om het bod niet te ondersteunen. Het bestuur is van mening dat het bod TeliaSonera onderwaardeert.

Forse koersdaling
Aan het begin van het huidige jaar stond de koers van het aandeel op bijna op 26 euro. Op dit moment is de koers teruggelopen tot bijna 18 euro, wat een daling betekent van 30% ten opzichte van de koers van een half jaar terug. Analisten wijten deze daling mede aan de overnamegeruchten die de afgelopen maanden de kop opstaken.

Diverse opinies
De consensus voor France Telecom blijft positief. Toch zijn analisten niet eensgezind over het Franse Telecomconcern. De analisten van Société Générale en Dexia hebben het advies verhoogd naar kopen. Zij blijven bij hun eerder afgegeven koersdoel. Op moment van schrijven zijn er 16 koop, 13 houd- en 2 verkoopadviezen afgegeven.

Naast de positieve opwaarderingen zijn er ook analisten die hun koersdoel neerwaarts hebben bijgesteld. De analisten van WestLB, HSBC en Credit Suisse hun koersdoel met gemiddeld 3 euro bijgesteld. Zodoende is het gemiddeld koersdoel op dit moment vastgesteld op 25,19 euro.