Winst nemen op Draka?

SNS Securities stelde afgelopen dinsdag naar aanleiding van alle biedingen op Draka dat het tijd is voor beleggers om winst te nemen op het aandeel. Zij hebben dan ook hun advies voor Draka verlaagd. Zijn andere analisten dezelfde mening toegedaan of zien zij nog wel verder opwaarts potentieel voor het aandeel?

Door onze redactie

Winst nemen
Analist Martijn den Drijver van SNS Securities heeft op 23 november besloten zijn advies voor Draka te verlagen van buy naar sell. De analist adviseert beleggers winst te nemen op het aandeel Draka naar aanleiding van een risico-beloning analyse. Den Drijver heeft hierbij het opwaarts potentieel, in het scenario dat Xinmao erin slaagt Draka in te lijven, afgezet tegen het groter, neerwaarts potentieel wanneer blijkt dat het bod van Xinmao niet waterdicht is en het aandeel terugvalt tot 16,70 euro, indien het bod van Prysmian van 17,20 euro de meeste kans van slagen heeft. De analist gaat ervan uit dat Nexans zich niet meer zal mengen in de strijd om Draka, noch dat Prysmian zijn bod zal verhogen. Voor Draka hanteert de analist een koersdoel van 17 euro.

Hoger bod
De analisten van Exane BNP Paribas stellen dat Prysmian mogelijk zijn bod op Draka zal verhogen, in reactie op het nieuwe bod van het Chinese Xinmao van 20,5 euro in cash per aandeel. Verder zijn de analisten van mening dat de strategische meerwaarde voor Prysmian van consolidatie in de Europese kabelmarkt en de daaruit voortvloeiende synergie een hoger bod rechtvaardigt.

Knock-out bod
De analisten van ABN AMRO stellen dat Xinmao een ‘knock-out bod’ heeft gedaan. Hoewel het management van Draka volledig achter het bod staat van Prysmian , menen de analisten dat het bod van Xinmao niet genegeerd kan worden, aangezien het meer dan 15% hoger ligt dan het bod van Prysmian .

Verder wijzen de analisten erop dat het biedingsproces zich in een hoog tempo voltrekt en de uitkomst onzeker is. Hierdoor zou de koers van Draka zomaar kunnen dalen wanneer het bod van Xinmao wordt ingetrokken of niet wordt geaccepteerd. De analisten blijven echter bij hun eerder afgegeven koopadvies en adviseren beleggers vast te houden aan hun aandelen.

Beleggers die echter nu nog willen instappen om zodoende te profiteren van een mogelijk hoger bod, begeven zich volgens de analisten op zeer speculatief terrein.

Koerssprong
De koers van het aandeel is door de biedingstrijd die recent is losgebarsten fors opgelopen. Afgelopen vrijdag sloot de koers op 15,43 euro en was er nog geen nieuws te bespeuren over een vermeende overname. Maandag voorbeurs bracht Prysmian zijn bod van 17,20 euro per aandeel uit op Draka, waarna de koers die dag opende op 16,78 euro. Vervolgens schoot de koers omhoog richting 19,59 euro nadat rond het middaguur Xinmao een bod in contanten van 1 miljard euro op Draka uitbracht, wat neerkomt op 20,50 euro per aandeel.

Consensus
De consensus voor het aandeel is door de adviesverlaging van SNS Securities verslechterd. Er staan nu voor het aandeel 4 koop-, 2 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is.

De forse koersstijging van het aandeel in de afgelopen dagen heeft erin geresulteerd dat analisten gemiddeld geen opwaarts potentieel meer voor het aandeel zien. Koersdoelen die recent zijn afgegeven liggen tussen de 17 en 18 euro, wat in lijn is met het bod van Prysmian van 17,20 euro. Gesteld kan worden dat analisten vooralsnog weinig heil zien in het bod van Xinmao en daarnaast ook geen biedingstrijd verwachten.