Eventuele overname Draka niet door Chinese staatsteun

De eventuele overname van het Nederlandse kabelbedrijf geschied niet met behulp van Chinese staatssteun. Dit schrijft minister Verhagen van Economische Zaken in een reactie op Kamervragen. De overname van Xinmao zou gefinancierd moeten worden door een lening bij de particuliere Chinese bank Minsheng, dit is een van de eerste banken die niet in handen is van de overheid, meldt de minister. Er is geen aanleiding voor hem om er vanuit te gaan dat het hier om meer gaat dan een commerciële afweging van het Chinese bedrijf.

De oud-minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) antwoord hierop naar aanleiding van een brandbrief die het Franse kabelbedrijf Nexans stuurde naar de Europese Commissie. In de brief stond dat het bedrijf vreesde voor een verslechtering van de Europese concurrentiepositie en het verlies van technologische kennis. Daarop vroeg CDA om opheldering bij de minister.

Draka is al maanden inzet van een overnamestrijd tussen het Chinese Xinmao en het Italiaanse Prysmian . De Italianen boden onlangs 17,20 euro per aandeel, terwijl de Chinezen een bod 20,50 euro per aandeel boden.

Het aandeel
Het aandeel noteerde vanochtend bij de opening van de handelsdag op een koers van 19,23 euro. Gisteren sloot het aandeel op 19,25 euro. Momenteel (14:40 uur) noteert het aandeel op een klein plusje, op een koers van 19,30 euro. Dit is een stijging van 0,23%. Met een slot op 19.25 is het aandeel nog 4,2% verwijderd van de hoogste koers het afgelopen jaar.

Analisten niet gerust op overname
Voor het aandeel staan momenteel 4 koop-, 2 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus neutraal is. Gemiddeld hanteren de analisten een koersdoel van 15,50 euro, dit is ruim 25% onder het Chinese bod van Xinmao op Draka.