Draka boekt fors lagere winst, analisten niet verrast

Draka heeft over het afgelopen halfjaar een fors lagere winst geboekt in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Analisten waren niet verrast door de resultaten, die volgens hen aantonen dat het concern het moeilijker heeft dan zijn concurrenten. De outlook noemen de analisten voorzichtig maar begrijpelijk.

Door onze redactie

Fors lagere winst
In het eerste halfjaar van 2010 kwam de nettowinst van Draka uit op 1,5 miljoen euro, wat een daling betekende van 75%. Het bedrijfsresultaat halveerde tot 12,2 miljoen euro. De omzet steeg vanwege de hogere koperprijzen met 12% tot 1,14 miljard euro.

Draka ziet dat de markten zich stabiliseren en dat er in het tweede kwartaal sprake was van een ommekeer. Het afgelopen kwartaal zag het concern het volume groeien met 0,9%, waar de kwartalen daarvoor juist een dalende trend hadden laten zien.

De kabelproducent handhaaft zijn verwachtingen voor heel 2010 en gaat daardoor uit van een lichte volumestijging van de mondiale kabelmarkt. De belangrijkste afzetmarkt van Draka, te weten Europa, zal echter volgens het concern slechts licht toenemen. Daarnaast zal de prijs van koper volgens topman Frank Dorjee de komende periode volatiel blijven en de concurrentie en prijsdruk sterk. De topman benadrukt echter dat er geen sprake is van een prijzenoorlog in de kabelmarkt en verwacht deze ook niet op korte termijn.

Het concern wil verder middels kostenbesparingen 30 miljoen euro realiseren en zal in de toekomst blijven kijken waar het bedrijf kan snijden in de kosten, aldus de topman.

Daarnaast heerst er nog onzekerheid over de mate waarin het economische herstel zal doorzetten, waardoor Draka een slag om de arm houdt. Wanneer het economische herstel zou doorzetten verwacht het concern dat het voor eenmalige posten in aangepaste bedrijfsresultaat het komende halfjaar hoger zullen uitkomen dan in het eerste halfjaar van dit jaar. Het afgelopen halfjaar kwam het aangepaste bedrijfsresultaat uit op 34 miljoen euro, waar Draka zelf uitging van 31-36 miljoen euro.

Begrijpelijk
De resultaten van Draka waren in lijn met de verwachtingen van analist Martijn den Drijver van SNS Securities, al tonen de cijfers wel aan dat Draka het relatief gezien moeilijker heeft dan zijn concurrenten vanwege zijn grote blootstelling aan de Europese markt.

De outlook die het concern af gaf vindt de analist voorzichtig optimistisch over het komende halfjaar. Toch vindt de analist dit begrijpelijk gezien de onzekere economische omstandigheden en de negatieve prijsomgeving. SNS Securities hanteert voor het aandeel een accumulate-advies met een koersdoel van 14 euro.

Solide
Analist Mark Pieter de Boer van RBS stelt dat Draka solide heeft gepresteerd en merkt daarnaast op dat de groei terug is. De analist heeft voor de kabelproducent een buy-advies uitstaan met een koersdoel van 15 euro.

Consensus
Momenteel staan er voor het aandeel 4 koop-, 4 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 14,43 euro, wat een verwacht rendement oplevert van meer dan 32%. Afgegeven koersdoelen fluctueren tussen de 11 euro en 18 euro, wat aangeeft dat analisten nog steeds zeer verschillen over het opwaarts potentieel van de koers. Recente koersdoelen geven aan dat analisten uitgaan van een stijging van ongeveer 30%, wat in lijn is met de gemiddelde verwachting.