Negatieve consensus Persimmon

De Britse huizenmarkt is één van de zwaarst getroffen huizenmarkten in Europa door de kredietcrisis. De Britse huizenbouwer Persimmon heeft hier uiteraard veel last van door de afname van de verkoop van huizen en de gedaalde verkoopprijzen. Als gevolg hiervan maakte het concern recent bekend dat het 1100 banen gaat schrappen. Analisten zijn ook overwegend negatief over het aandeel. Binnen de sector onroerend goed staat het concern één na laatste.

Ontslagronde
Recent maakte de Britse huizenbouwer Persimmon bekend 1000 banen te gaan schrappen om zodoende door de crisis op de huizenmarkt in Groot-Brittannië te doorstaan. Het concern heeft last van een afgenomen verkoop en gedaalde verkoopprijzen.

In de eerste zes maanden van 2008 nam de verkoop van afgeleverde huizen door Persimmon af met 31% ten opzichte van een jaar daarvoor. Het totaal in het eerste halfjaar van 2008 kwam uit op 5501. De gemiddelde verkoopprijs daalde in die periode met 4% tot 181.500 pond. De huizenbouwer spreekt van de meest uitdagende periode in de recente geschiedenis.

Persimmon is niet de enige die door de huizencrisis mensen moet ontslaan. Ook andere Britse huizenbouwers maakten eerder al bekend dat zijn banen gingen schrappen. Zo maakte Taylor Wimpy bekend 900 banen te schrappen en bij Barratt Developments verdwijnen ongeveer 1000 arbeidsplaatsen.

De ontslagen bij Persimmon moeten zorgen voor een besparing van 45 miljoen pond op jaarbasis. Het concern verwacht niet dat het grote afschrijvingen zal moeten doen op de waarde van zijn vastgoedbezittingen. In juni daalden de huizenprijzen in Groot-Brittannië voor de achtste maand op rij.


Ingestort huis

Negatieve consensus
Voor het aandeel zijn op dit moment 2 koop-, 2 houd- en 4 verkoopadviezen afgegeven. Hierdoor is de consensus negatief. Het gemiddeld koersdoel is vastgesteld op 365,75 pond wat een negatief verwacht rendement oplevert van 1,35%. Het gemiddeld koersdoel wordt door de analisten van Citigroup behoorlijk omhoog getrokken. Zij hebben een koopadvies met een koersdoel van 780 pond waarmee de analisten een outperformance voor het aandeel verwachten van meer dan 100% (110,38%, red.).

Binnen de sector onroerend bezet Persimmon de één laatste plek. Alleen het eveneens Britse Intu Properties PLC wordt door de analisten nog minder gewaardeerd. Voor dit aandeel staan zelfs geen koopadviezen uit.