TNT blijft ondergewaardeerd

Recent waren er geruchten over een overname van het Nederlandse pakket- en postbedrijf TNT door zijn Amerikaanse concurrent FedEx . De koers van het aandeel steeg hard naar aanleiding van dit nieuws. De consensus vóór dit overnamegerucht voor het aandeel TNT was al positief en het merendeel van de analisten laat zijn advies ongewijzigd.

Overnamegerucht
Op maandag 14 juli werd bekend dat het Amerikaanse FedEx interesse zou hebben om het Nederlandse TNT in te lijven. Dit werd althans door journalisten van de Britse zakenkrant Financial Times opgeketend op grond van anonieme bronnen. Volgens hen zouden de Amerikanen met een overname vooral hun marktpositie in Europ en Azië kunnen verstevigen.

Het is niet der eerste keer dat TNT het onderwerp is van overnamespeculaties. De post- en pakketbezorger werd eerder al genoemd als overnamekandidaat voor het eveneens Amerikaanse United Parcel Service (UPS). Dit is echter nooit concreet geworden.

Dit jaar bestaat TNT precies tien jaar. Het bedrijf is nu nog actief in de express- en postmarkt. In 2006 werd de logistieke poot en vrachtmanagementafdeling verkocht. In 2007 boekte TNT een nettowinst van 986 miljoen euro bij een omzet van ruim 11 miljard euro. TNT is actief in meer dan tweehonderd landen en heeft ruim 160.000 mensen in dienst.

Ongewijzigde opinies
De positieve consensus voor het aandeel TNT blijft ongewijzigd. Op één analist na heeft geen van de analisten zijn advies gewijzigd. Alleen de analisten van CA Chevreux hebben het advies verhoogd van verkopen naar kopen. Op dit moment zijn er 16 koop- en 7 houdadviezen afgegeven. Alleen de analisten van Friesland bank zijn negatief over het aandeel en hebben daarom een verkoopadvies afgegeven.

Afgelopen vrijdag sloot het aandeel TNT op 18,49 euro; maandag sloot de koers op 23,40 euro. Dit betekent een stijging van bijna 30%. Toch is dit nog ver verwijderd van koers van een jaar geleden. Toen stond de koers rond de 33 euro. Het gemiddelde van de afgegeven koersdoelen van 31,53 euro ligt hier niet ver vandaan. Het verwacht rendement dat hierdoor ontstaat is bijna 35% (34,76%, red.).