Analisten verdeeld over Citigroup

Citigroup heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geleden van 2,5 miljard dollar. Het verlies was lager dan verwacht door analisten. Naast de bekendmaking van het nettoverlies maakte Citigroup bekend dat het wederom banen heeft geschrapt in het afgelopen kwartaal. De analisten blijven verdeeld over het aandeel Citigroup .

Wederom verlies
In het tweede kwartaal van 2008 heeft Citigroup een verlies geleden van 2,5 miljard dollar. In dezelfde periode een jaar eerder boekte het bedrijf nog een winst van 6,23 miljard dollar. Het verlies per aandeel kwam uit op 54 dollarcent. De baten kwamen 29% lager uit op 18,7 miljard dollar.

Het is het derde kwartaalverlies op rij voor Citigroup . In een jaar tijd is de koers van het aandeel met 39% gedaald, tot het laagste niveau in 10 jaar tijd.

Opnieuw banen geschrapt
Citigroup maakte tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers tevens bekend dat het in het afgelopen kwartaal 6.000 banen heeft geschrapt. Hierdoor komt het totale banenverlies over de eerste helft van het huidige jaar uit op 11.000. Citigroup wil door het schrappen van banen in de komende twee tot drie jaar 15 miljard dollar besparen. Daarnaast wil het in dezelfde periode een omzetgroei realiseren van 9%. Wereldwijd telt het concern meer dan 360.000 werknemers en is het de grootste Amerikaanse bank gemeten naar bezittingen.

Verdeling
Het verlies dat Citigroup rapporteerde was lager dan verwacht. Analisten hadden gemiddeld genomen een nettoverlies verwacht van 3,67 miljard dollar. Mede hierdoor veerde de koers na de bekendmaking op. Momenteel is de markt zo ingesteld dat wanneer het gerapporteerde verlies van een concern meevalt de koers explosief stijgt. Wanneer het verlies groter is dan de verwachting krijgt de koers in de daaropvolgende periode een fikse dreun. Er dient goed rekening mee te worden gehouden dat dit het derde opeenvolgende kwartaal is dat Citigroup een verlies heeft moeten rapporteren. Euforie is hier dus allerminst op zijn plaats.

Analisten zijn redelijk verdeeld over het aandeel Citigroup . Er zijn voor het aandeel 9 koop-, 7 houd- en 7 verkoopadviezen afgegeven. Na de bekendmaking van de tweede kwartaalcijfers hebben diverse analisten hun koersdoel voor het aandeel neerwaarts bijgesteld. De analisten van Standard & Poor’s hebben als enige het koersdoel opwaarts bijgesteld; met 3 dollar tot 22 dollar. Het gemiddeld koersdoel bedraagt zodoende 31,27 dollar, wat een verwacht rendement oplevert van bijna 50% (49,70%, red.).

Vergeleken met haar Amerikaanse sectorgenoten Bank of America en J.P. Morgan zijn analisten het minst positief over Citigroup . Het heeft de meest negatieve consensus van de drie en krijgt de meeste verkoopadviezen. Citigroup noteert van de drie ook veruit de hoogste koers/winstverhouding; 29,01. Bank of America en J.P. Morgan zitten hier met 9,66 en 9,33 beduidend onder. Het dividendrendement van de banken ontloopt elkaar ook niet veel al noteert J.P. Morgan hier het laagst met 3,62. Bank of America heeft een dividendrendement van 7,42 en Citigroup van 10,34. Dit hoge dividendrendement is mede te danken aan de lage koers van het aandeel.