Analisten hebben vertrouwen in chipleverancier van TomTom

Het Amerikaanse bedrijf Broadcom , een belangrijke toeleverancier van TomTom in navigatie onderdelen, ziet een belangrijke concurrent van haar in de problemen raken. Sirf Technologies, waartegen Broadcom een rechtszaak had aangespannen, heeft haar Amerikaanse distributie van gps-halfgeleiders moeten bevriezen op last van de rechter. TomTom zegt hier vooralsnog geen last van te hebben. De consensus over het aandeel Broadcom is één van de meest positieve van de gehele sector.

Inbreuk octrooi
Broadcom zal naar alle waarschijnlijkheid stappen gaan ondernemen tegen branchegenoot Sirf Technologies. Het laatstgenoemde bedrijf heeft namelijk volgens de US Trade Commision inbreuk gemaakt op de octrooien van zijn concurrent Global Locate, een onderdeel is van Broadcom . Naar verwachting zal Sirf Technologies alle onderdelen waar het octrooi op rust van de Amerikaanse markt moeten halen.

Geen hinder voor TomTom
TomTom , dat de halfgeleiders van het Californische bedrijf gebruikt in haar Go-reeks, heeft aangegeven geen hinder te zullen ondervinden van het verlies van leverancier Sirf Technologies. TomTom maakt gebruik van meerdere leveranciers voor zijn producten en heeft ruim van te voren in kunnen spelen op het verlies van de leverancier.

De markt voor navigatiechips staat onder zware druk. Steeds meer partijen maken gebruik van deze chips welke nu veelal zijn te vinden in de allernieuwste mobiele telefoons van onder meer BlackBerry , Nokia en Apple . De gehele navigatie sector staat dus voor zware tijden zeker nu de consumentenbestedingen dalen en de markt voor navigatie apparatuur aan het verzadigen is.

Kwartaalcijfers
Broadcom heeft recentelijk haar 2e kwartaalcijfers uitgebracht. Het bedrijf boekte in dit kwartaal een omzet van 1,20 miljard dollar en een nettowinst van 134,8 miljoen dollar. Broadcom heeft te kennen gegeven dat het positief naar de toekomst kijkt, mede door de explosieve verkopen van de Nintendo Wii spelcomputer waar Broadcom de chipleverancier van is.

Positivisme allom
Analisten gaan ervan uit dat het bedrijf de komende tijd nog uitmuntend zal blijven presteren. Zo wordt het bedrijf beloond met 15 koopadviezen en 4 houdadviezen. Voor het aandeel zijn geen verkoopadviezen afgegeven. Binnen de sector halfgeleiderindustrie neemt Broadcom de tweede plek in achter Intel .