Super de Boer nog geen koopje

Het Nederlandse Super de Boer (voorheen Laurus) maakte recent bekend dat het in het eerste half jaar van 2008 haar winst heeft verdubbeld. Concurrent Ahold maakte begin augustus al beter dan verwachte omzetcijfers bekend. Toch staan bij Ahold de marges onder druk en analisten verwachten dat de nettowinst in het tweede kwartaal lager zal uitvallen. Voorlopig waarderen analisten Ahold hoger dan Super de Boer.

Super halfjaarcijfers
In het eerste halfjaar van 2008 heeft Super de Boer de nettowinst weten te verdubbelen tot 6 miljoen euro. De verbetering van de resultaten is volgens Super de Boer te wijten aan de vorig jaar ingezette reorganisatie. Daar plukt het concern nu de vruchten van. De omzetontwikkeling per winkel is sterk gestegen, daarentegen zijn de kosten onder controle, aldus bestuursvoorzitter Jan Brouwer.

Het aantal winkels daalde van 356 tot 312. De nettowinst steeg echter van 3 tot 6 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBIT) bleef constant vergeleken met een jaar eerder op 10 miljoen euro. De operationele winst steeg in het eerste halfjaar sterk. Waar vorig jaar nog een verlies van 1 miljoen euro werd geboekt, wist het concern een positief resultaat te realiseren van 8 miljoen euro.

Hoger dan verwacht
De resultaten lagen licht hoger dan de verwachtingen van analisten. Zo hadden analisten gemiddeld genomen een EBIT verwacht van 7,4 miljoen euro. Vooralsnog blijven analisten conservatief over het aandeel. Er zijn 6 koop-, 2 houd- en 5 verkoopadviezen afgegeven. Hiermee is de consensus vrij verdeeld.

Op basis van consensus behoort Super de Boer tot één van de minst gewaardeerde aandelen binnen de supermarktsector. De top 3 wordt gevormd door Tesco , PetSmart en Wal-Mart Stores Stores.

Over Ahold zijn analisten vooralsnog te spreken. Voor het aandeel Ahold staan op dit moment 17 koop-, 9 houd- en 3 verkoopadviezen uit. Diverse analisten verwachten echter dat de nettowinst in het tweede kwartaal flink zal zijn gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Gemiddeld genomen verwachten de analisten dat Ahold een nettowinst zal realiseren van 169 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg de nettowinst nog 2,2 miljard euro, maar toen noteerde Ahold nog een boekwinst op de verkoop van US Foodservice. Daarnaast behoorde in deze periode het Nederlandse Schuitema nog tot het concern. De doorsnee verwachting voor de EBIT in Q2’08 is 247 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 291 miljoen euro.

Het gemiddeld koersdoel voor Super de Boer bedraagt op dit moment 4,24 euro. Dit levert een verwachte outperformance op van 15,73%. Als we kijken naar het koersverloop van het aandeel over 1 jaar zien we dat deze behoorlijk volatiel is. In oktober 2007 bereikte de koers haar hoogtepunt op 4,70 euro, waarna de koers flink daalde tot 2,70 euro in januari 2008. Op dit moment ligt de koers van het aandeel op 3,70 euro, wat bijna een euro onder haar all time high van 4,70 euro is.