SanDisk in de spotlights

Elektronicaconcern Samsung heeft bekendgemaakt dat het plannen heeft om de Amerikaanse geheugenkaartproducent Sandisk over te nemen. Sandisk heeft een geschatte marktwaarde van 3 miljard dollar. Het zou voor Samsung de grootste overname ooit worden. Analisten zijn overwegend positief over het aandeel Sandisk .

Voorlopig heeft Samsung nog geen beslissingen genomen die in verband staan met Sandisk . Het concern is momenteel verschillende opties aan het overwegen. Wanneer Samsung erin zou slagen om Sandisk over te nemen, vergroot het concern zijn voorsprong op zijn voornaamste concurrent Toshiba.

Sandisk produceert geheugenkaarten voor onder meer mobiele telefoons, digitale camera’s en mp3 spelers. Samsung werkt op dit moment al samen met Sandisk . De Japanners gebruiken patenten van Sandisk op het blak van flash memory-kaarten, wat Samsung jaarlijks 400-500 miljoen dollar kost.

Sandisk houdt zich voorlopig op de vlakte door te stellen dat het nog niet op de hoogte is van enige interesse van Samsung.

Vele voordelen
Analisten zien in de overname vele voordelen voor Samsung. Het concern zou bijvoorbeeld alleen al de hiervoor genoemde kosten besparen wat een overname zou rechtvaardigen aldus de analisten.

Voor het aandeel staan op dit moment 10 koop-, 6 houd- en 3 verkoopadviezen uit. Analisten hebben nog niet gereageerd in de vorm van een advieswijziging op het bericht dat Samsung interesse zou hebben om Sandisk over te nemen.

Fikse koersdaling
De koers van het aandeel is in een jaar tijd gedaald van 55 dollar tot 15 dollar. Analisten rekenen gemiddeld op een koersdoel van bijna 24 dollar (23,86 dollar, red.), wat een verwachte outperformance oplevert van bijna 70% (68,89%, red.).

Analisten verwachten dat Sandisk in het derde kwartaal van 2008 een winst per aandeel (wpa) van 26 dollarcent zal behalen. Voor het gehele jaar 2008 verwachten zij een wpa van 23 dollarcent.

De omzet voor Q3’08 wordt door de analisten geschat op 796 miljoen dollar. Voor geheel 2008 verwachten zij een omzet van 3,3 miljard dollar voor het Amerikaanse concern.