Danone blijft op kooplijsten staan

Danone heeft eind juli samen met Numico een boete opgelegd gekregen door de Autoriteit Financiële Markten ( AFM ). Dit vanwege het onthouden aan beleggers van koersgevoelige informatie. Beide concerns hebben laten weten in beroep te gaan tegen de beslissing. Analisten blijven gemiddeld genomen positief over het aandeel Danone . Echter, recentelijk zijn er negatieve adviezen afgegeven.

Beboet
Danone krijgt door de AFM een boete opgelegd van 24.000 euro, Numico een boete van maar liefst 96.000 euro. Dit naar aanleiding van het onthouden van koersgevoelige informatie aan beleggers.

In juli 2007 werd het Nederlandse Numico overgenomen door haar Franse branchegenoot Danone voor een bedrag van 12,3 miljard euro. Het nieuws omtrent de voorgenomen overname lekte echter uit en destijds moest de handel van het aandeel worden stilgelegd.

Numico bracht destijds nabeurs een persbericht naar buiten wat volgens de AFM te laat was en hiermee heeft nagelaten koersgevoelige informatie kenbaar te maken.

De Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ) liet twee maanden terug al weten gerechtelijke stappen te ondernemen omdat zij van mening zijn dat beleggers zijn gedupeerd. De VEB vindt dat er schade is toegedaan aan beleggers door Numico omdat beleggers niet onverwijld zijn geïnformeerd. De VEB noemt de uitspraak van de AFM positief en iets dat de strijd tegen Numico gemakkelijker zal maken. Binnenkort zal VEB in gesprek gaan met Numico over de kwestie.

Overwegend positief
Danone blijft een gewild aandeel bij de meeste analisten. Voor het aandeel staan op dit moment 14 koopadviezen uit. Daarnaast zijn er ook analisten minder positief over het aandeel. Er zijn 10 houd- en 3 verkoopadviezen afgegeven. Hiervan zijn 2 verkoopadviezen recentelijk afgegeven.

Voor het tweede jaar van 2008 verwachten de analisten dat Danone een winst per aandeel zal behalen van 1,32 euro, waar deze een jaar eerder nog 1,42 euro bedroeg.. Voor geheel 2008 verwachten de analisten een wpa van 2,78 euro. In 2007 bedroeg de wpa 2,47 euro, zodoende verwachten de analisten een stijging van de wpa in 2008 ten opzichte van 2007.

Binnen de sector voedingsproducenten is Danone noch favoriet noch verschoppeling, het aandeel bevindt zich in de middenmoot op basis van de consensus. Binnen de sector heeft het aandeel met 18,89 één van de hoogste koers-winstverhoudingen.

De koers van het aandeel is in een jaar tijd gedaald van 54 euro tot ongeveer 47 euro (slotkoers maandag 8 september 46,66 euro, red.). Het gemiddeld koersdoel bedraagt op dit moment 54,48 euro wat een verwacht rendement oplevert van 16,76%.