Analisten positief over innovaties Apple

Apple presenteerde deze week op zijn eigen Apple conventie in San Francisco de nieuwe reeks producten. Het bedrijf gaf aan een nieuwe reeks iPod’s en updates uit te geven. Steve Jobs werd tijdens de conventie nog maar eens flink aan de tand gevoeld over zijn gezondheid. Geruchten doen de ronde dat zijn gezondheid aan het aftakelen is. Analisten reageren positief over het aandeel Apple .

iPod Nano vernieuwd
De nieuwe Nano is volgens Steve Jobs de dunste iPod uit de geschiedenis van het bedrijf en heeft een afgerond model en heeft meer nieuwe functies gekregen zoals de 'Genius'. Dit systeem maakt automatisch een muzieklijst aan op basis van afgespeelde nummers van de gebruiker van de iPod. De Apple iPod classic heeft een groter geheugen gekregen en is nu voorzien van 160gb aan opslagcapaciteit.Verder is de iPod Touch ook vernieuwd. Ingebouwde speaker, genius afspeellijsten en ondersteuning voor het hardloopsysteem Nike + moeten de verkopen nog meer gaan stimuleren. Sinds de introductie van de Apple iPod in 2001 zijn wereldwijd meer dan 160 miljoen apparaten over de toonbank gegaan.

iPhone voorzien van update
Steve Jobs meldde verder dat de veel geplaagde iPhone 3G voorzien wordt van een update waardoor veel applicaties van de telefoon beter lopen en de batterijduur wordt verlengd. iPod Touch bezitters dienen wel te betalen voor deze update en kost 9,95 dollar.

Recentelijk is bekend geworden dat de nieuwste iPhone 3G beter verkoopt als het oude model. Consumenten hebben echter veel klachten over de iPhone 3G en Apple hoopt door de update van de iPhone dat veel problemen verdwijnen.

Impact Apple conventie
Een Apple convention is een fenomeen onder analisten. Er wordt halsreikend uitgekeken naar dit soort conventies waarbij nieuwe producten van Apple worden getoond. De vorige conventie van Apple in maart van dit jaar werd het bedrijf afgestraft voor de slechte verkoopcijfers van de iPhone. Dit keer lijkt het bedrijf gespaard te worden en zijn er vooralsnog geen grote koersuitslagen naar boven of beneden.

Consensus
Apple krijgt door analisten alle lof toegespeeld. Het aandeel krijgt 22 koop- en 6 houdadviezen en slechts 1 verkoopadvies door Standard&Poors. Het gemiddelde koersdoel is 214,95 dollar wat een verwacht rendement van 41,71% zal opleveren bij de huidige slotkoers van 151,68 dollar.

Apple geeft geen dividend aan haar aandeelhouders en is daardoor een groeiaandeel. De koers-winstverhouding komt in 2008 naar verwachting uit op 29,05. De winst per aandeel van Apple in 2008 komt uit op 5,22 dollar.

De koers van Apple noteerde begin dit jaar 198,08 dollar per aandeel. De huidige koers ligt op 151,68 dollar. Dit betekent dat het aandeel 50 dollar heeft ingeleverd. In vergelijking met de NASDAQ100 loopt Apple vrijwel evenredig aan deze index zoals te zien is in onderstaande grafiek.