Netflix blijft maar doorgroeien, boost door corona

Recent is er iets meer pessimisme over het aandeel Netflix dat nu bij een koers van circa 500 dollar op een record niveau verhandeld wordt. Zo gaven de analisten van Wells Fargo een negatievere outlook voor het aandeel. Dit werd mede gebaseerd op intrekkingen van abonnementen naar aanleiding van de controversiele televisieserie Cuties.

Koers Netflix op recordhoogte

<a href='/begrippen/1-aandeel'>Aandeel</a> netflix

Hogere kosten

Analist Steve Cahall van Wells Fargo stelt dat de opzeggingen per gebruiker rond de 3,5 a 4 procent liggen maar dat in de toekomst wellicht met een factor 5 kan gaan stijgen. Het huidige niveau is volgens Cahall gezond maar hij is pessimistisch dat de ophef rond de serie Cuties dit dus hard kan laten oplopen. Dit zou kunnen neerkomen op 4,7 procent per maand van het totaal aantal actieve Netflix-gebruikers. Oftewel 28 miljoen gebruikers minder. De analist verwacht dat Netflix in het derde kwartaal nog meer tegenvallers zou kunnen melden. Wells Fargo verlaagde daarom haar taxatie van de winst per aandeel over het derde kwartaal (‘echter maar’) met 2 cent naar 2,12 dollar. Voor het lopende boekjaar gaat Wells Fargo uit van een winst per aandeel van 6,13 dollar (van 6,17 dollar).


Netflix producten analist
Netflix bonnen

Echter er zijn ook analisten die denken dat de ophef rondom Netflix wel mee zal vallen. Zo stelt analist Alex Glaimo van zakenbank Jefferies dat het wel snel zal overwaaien en dat Netflix zelfs haar abonnementsprijzen binnenkort kan gaan verhogen. Voor het boekjaar 2021 verwacht Glaimo zelfs een recordomzet van maar liefst 1 biljoen dollar. Dit volgens het scenario van een verhoging per gebruiker van rond de 1 a 2 dollar in Europa en Noord-Amerika. De analiste heeft een koopadvies en verhoogde onlangs zijn koersdoel van 550 naar 570 dollar.

Netflix favoriete streamingsdienst

Netflix zit echter wel in een markt waar de concurrentie hard aan het oplaaien is. Disney+ dat pas in november 2019 gestart is heeft momenteel al 60 miljoen gebruikers. Naast concurrentie van Walt Disney zitten ook HBO, Apple TV, Comcast en Amazon in Netflix’s vaarwater. Echter heeft geen van deze concurrenten een platform met veel diepte documentaires zoals Netflxi heeft. Onderzoek van marktonderzoeker Reelgood (een databedrijf in de streamingswereld) zal Netflix haar leidende positie zeker kunnen behouden. Het blijkt dat tussen de 86 en de 93 procent van de gebruikers van HBO Max en Amazon Prime Video ook een abonnement bij Netlfix afnemen. Andersom zou rond de 65 procent van de Netflix-gebruikers een abonnement bij de anderen nemen.

Wereldwijd ziet Netflix, ondanks de ophef in de VS, haar aantallen abonnees verder oplopen. Op jaarbasis ligt de mondiale groei rond de 23 procent. De coronapandemie had zeker een positief effect omdat steeds meer mensen thuis zitten. Dit komt neer op momenteel 192,5 miljoen gebruikers.