Chevron profiteert van stijgende olieprijs

Het Amerikaanse Chevron heeft zeer sterk geprofiteerd van de stijgende olieprijzen. Recentelijk maakte het bedrijf zijn tweede kwartaalcijfers bekend. Het op één na grootste oliebedrijf van de Verenigde Staten meldde dat het een nettowinst van 6 miljard dollar terwijl dit in 2007 5,4 miljard was. Analisten reageren enthousiast over de cijfers.

Resultaten
De brutowinst kwam uit op 19,2 miljard dollar en de omzet over het tweede kwartaal van 2008 kwam uit op 82,98 miljard dollar. Chevron meldde verder dat er verlies wordt gemaakt op de divisie die verantwoordelijk is voor het transport van olie en gas.

De Amerikaanse oliegigant maakte verder bekend dat er door de stijgende olie- en gasprijzen de omzet en winst van het bedrijf veel goed hebben gedaan hoewel er minder olie uit de grond wordt gepompt in vergelijking met een jaar eerder. Voor volgend kwartaal wordt tevens een stijging van de omzet en winst verwacht.

Productie
Chevron produceerde gemiddeld 2,54 miljoen vaten olie per dag een daling ten opzichte van vorig jaar toen dit nog 2,63 miljoen vaten waren. Dit was vooral te wijten aan de aanslagen van rebellen op oliepijpleidingen in de Nigeria delta.

Uit dezelfde regio komt nog meer nieuws van het Amerikaanse bedrijf, er werd namelijk gemeld dat het voor het eerst olie uit het Agmabi veld in de Niger rivier delta heeft gepompt. De onderneming verwacht dit jaar 100.000 vaten te produceren en voor eind 2009 circa 250.000 vaten per dag.

Fundamentals
Het Amerikaanse oliebedrijf krijgt 10 koop en 7 houdadviezen. Er is slechts 1 verkoopadvies afgegeven door Ragen Mackenzie. Analisten gaan er vooralsnog uit dat het bedrijf de komende periodes sterke cijfers laten zien.

Het gemiddelde koersdoel van Chevron bedraagt 109,89 dollar wat een verwacht rendement van 25,83% oplevert bij de huidige slotkoers van 87,33 dollar.

De winst per aandeel over 2008 komt uit op 12,09 en het dividend over het aandeel Chevron 2,26 dollar wat een dividendrendement oplevert van 2,59%. De koers-winstverhouding over 2008 genomen is 9,96 een daling van ten opzichte van 2007.