Staatssteun uit de Benelux voor Fortis

Vlak voor middernacht werd in Brussel een akkoord ondertekend waarin staat dat de overheden van België, Nederland en Luxemburg zich voor 11,2 miljard euro in gaan kopen in Ageas . De recent overgenomen ABN AMRO-tak zweeft op het moment van schrijven nog. Diverse potentiële kopers ( ING Groep en BNP Paribas) hebben zich hiervoor zondagavond nog afgemeld.

De Nederlandse regering zal voor 49% van de totale investering voor haar rekening nemen (4 miljard euro). Wouter Bos stelde kort na de bekendmaking van de deal dat het de morele plicht van Nederland was om Ageas overeind te houden.

Jaap Koelewijn (hoogleraar Corporate Finance Universiteit Nyenrode) stelde deze morgen op Radio 1 dat het deze staatsteun eigenlijk niet uit kon blijven. Wanneer er niet ingegrepen zou worden dan zou de schade wellicht niet meer te overzien zijn en dan valt deze 4 miljard nog in het niet. Koelewijn stelt dat Europese kartelbeperkingen ervoor zorgen dat zowel ING Groep als BNP Paribas het onderdeel ABN AMRO niet kunnen overnemen. Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam stelde op het NOS Journaal dat de hulp van de staten slechts een tussenstap is. Ageas moet ofwel een staatsbank ofwel weer een publieke bank worden zo stelde de heer Boot.

Korte historie
 • Oktober 2007
  Einde overname strijd; Ageas , RBS en Banco Santander kopen ABN AMRO voor 70 miljard euro. Ageas betaalt 24 miljard euro.

 • Januari 2008
  Eerste geruchten ontstaan over financieringsproblemen. Geruchten over aandelenemissies worden door Ageas tegen gesproken.

 • Maart 2008
  Ageas wordt getroffen door de Amerikaanse hypothekencrisis: 1,5 miljard euro verlies voor Ageas . De Chinese verzekeraar Ping An steekt voor 2,2 miljard euro in Ageas ’vermogensbeheerdivisie.

 • April 2008
  Topman Votron zegt dat Ageas helemaal niets merkt van de internationale kredietcrisis.

 • Mei 2008
  Uit de Q1 cijfers blijkt dat Ageas veel lijdt onder de internationale kredietcrisis.

 • Juni 2008
  Topman Votron zegt dat Ageas prima in staat is om aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Ageas laat korte tijd later weten dat het 8 miljard euro nodig heeft voor nieuw kapitaal en gaat bezittingen verkopen. Het dividend wordt bevroren, beleggers gaan door het lint en de koers stort in.

 • Juli 2008
  Topman Votron staat onder grote druk. Vice-voorzitter Verwilst neemt zijn positie tijdelijk over. AFM start onderzoek naar perikelen; beleggers reageren woedend. Topman Verwilst moet melden dat de overname van ABN AMRO toch wel heel erg veel geld kost.

 • Augustus 2008
  Ageas kondigt in Nederland informatiebijeenkomsten aan. Financiële topman Gilbert Mittler verlaat de bank. Q2 cijfers tonen aan dat Ageas veel lijdt onder de kredietcrisis. Ageas kan geen openheid geven.

 • September
  Het gonst van de geruchten op de financiële markten. Verslechtering van de financiële kredietcrisis wakkert het rumoer rondom Ageas aan. De politiek gaat ingrijpen en neemt grote belangen in Ageas .

  Verder nieuws over de ontwikkelingen rondom Ageas volgt spoedig.