Roodgekleurde adviezen voor Océ

Printerfabrikant Océ is traditiegetrouw het eerste Nederlandse concern dat haar resultaten over het derde kwartaal bekend maakt. Het concern heeft in het derde kwartaal rode cijfers moeten schrijven als gevolg van de financiële crisis. Analisten zijn behoorlijk pessimistisch over het aandeel Océ en de opinie is alleen maar versterkt door de zwakke resultaten.

Rode cijfers
In het derde kwartaal van 2008 werd er door Océ een verlies geboekt van 23,7 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was dit nog een winst van 12,6 miljoen euro. De omzet daalde met 7% van 753,5 miljoen euro tot 700,1 miljoen euro. Hiermee kwam de nettowinst vóór eenmalige posten uit op 1,7 miljoen euro. Wanneer hier nog buitengewone lasten worden meegerekend, is het bedrijf zelfs in de rode cijfers gedoken.

Océ’s levert bijna alleen printers aan bedrijven, en haar belangrijkste klanten zijn vooral afkomstig uit de financiële branche en de bouwsector. Juist deze twee bedrijfstakken hebben het momenteel ontzettend moeilijk.

Océ gaat aanzienlijke bezuinigingen doorvoeren om de lastige economische omstandigheden te kunnen doorstaan. Het besparingsprogramma ligt op schema, aldus het concern. Océ wil hiermee dit jaar 80 miljoen euro besparen. Volgend jaar moeten de kosten met nog eens 50 miljoen euro omlaag. In totaal zullen er 1000 banen bij de printerfabrikant verdwijnen.

Deze reorganisatie kostte Océ het afgelopen kwartaal 10 miljoen euro. Daarnaast werd er bijna 18 miljoen euro afgeboekt op de verkoop van verliesgevende activiteiten in de Verenigde Staten. Hiermee is het resultaat vóór belastingen uitgekomen op een verlies van 11,2 miljoen euro.

Roodgekleurde adviezen
Voor het aandeel Océ is op dit moment slecht 1 koopadvies afgegeven, door de analisten van SNS Securities. Daarnaast zijn er 4 houd- en 6 verkoopadviezen afgegeven. Hiermee is de consensus negatief voor het aandeel. Naar aanleiding van de slechte kwartaalcijfers hebben daarnaast verscheidene analisten hun koersdoel voor het aandeel verlaagd. Hiermee is het gemiddeld koersdoel gedaald tot 6,36 euro. Dit levert desondanks nog een verwachte outperformance op van 27,25%.